Řád britského impéria za přehození premiérovy pěšinky?

Londýn – Jako by britský premiér David Cameron neměl dost dalších problémů, snesla se na něj nyní ještě kritika kvůli jeho kadeřníkovi. Lino Carbosiero se totiž stane členem Řádu britského impéria (MBE) a média tvrdí, že mu tento titul u královny zařídil právě Cameron. Kadeřník to ovšem popírá a tvrdí, že řád je spravedlivou odměnou za jeho profesní úspěchy.

„Nejsem jediný kadeřník, který dostane vyznamenání. Lidé zjevně oceňují význam kadeřníků pro společnost,“ řekl Carbosiero stanici BBC. Titul MBE v minulosti dostal například královnin kadeřník Ian Carmichael nebo kadeřnice manželky prince Charlese Jo Hansfordová.

Carbosiero premiéra stříhá už tři roky a právě jemu se připisuje největší změna v Cameronově účesové image: přesunutí pěšinky zleva doprava. Jinak je ale už delší dobu kadeřníkem celebrit, stříhá například Paula McCartneyho, Madonnu, Dustina Hoffmana, Lily Allenovou či některé členy královské rodiny. Jeho rukama prošla i Madonna, Catherine Zeta-Jonesová, Rachel Weiszová, Sharon Stoneová, Adele nebo Hillary Clintonová. Podle deníku The Independent u něj pánský střih stojí 90 liber (3 000 korun) a dámský 150 liber (5 000 korun).

Titul člena Řádu britského impéria je nejnižším stupněm vyznamenání, které královna každoročně uděluje. Vyššími stupni je důstojník, komandér a rytíř Řádu britského impéria. Pouze rytíři pak smějí se jménem používat titul Sir.

Člen Řádu britského impéria pro Carbosiera
Zdroj: HANSON FIONA HANSON/ČTK/PA