V péči šamanů. Mexické nemocnice mají novinku

Mexiko - Lidé, kteří vyrůstali mezi přírodními léčiteli, chovají často k nemocnicím nedůvěru. Mexičtí lékaři ale přeci jen našli způsob, jak pacienty nalákat – zaměstnali šamany. Ty se modlí za pacienty přímo u nemocničního lůžka. A Mexičané si jejich služby nemohou vynachválit.

Mexické nemocnice začaly zaměstnávat šamany (zdroj: ČT24)

Do nemocnice se zpravidla nikomu nechce. Natož pak těm, kteří odjakživa vyrůstali mezi přírodními léčiteli. Mexičtí lékaři ale našli fintu, jak si získat důvěru pacientů. Šli na to skrze šamanské modlitby na nemocničním lůžku.

Stará šamanka Francisca Garcíová nepotřebuje stetoskop ani jiné nástroje moderní medicíny. K uzdravování lidí totiž používá duchovní sílu. Cituje při tom katolické a staré hispánské modlitby. I ona jde ale s dobou a věří, že kombinace tradičních metod se západním lékařstvím může přinést ještě lepší výsledky.

V mexických nemocnicích léčí šamani
Zdroj: ČT24

Přesvědčené je o tom i vedení nemocnice, kde pracuje. „S ohledem na kulturu a tradice lidé do moderních nemocnic nechodí. Jde o kulturní bariéru. Šamani a léčitelé jsou hlavními vůdci jejich komunit. Lidé vyhledávají raději je než nemocnice,“ podotkl vedoucí oddělení tradiční medicíny Juan Alberto Carrasco.

Nemocnice proto šamany zaměstnala. V roce 2001 otevřela pavilon s tradičními procedurami a terapií, což u pacientů vzbudilo důvěru. Podle místních lékařů jich sem zavítá ročně 56 tisíc. „Dělají dobrou práci, protože oba způsoby mají různé schopnosti,“ míní těhotná pacientka Monica Rodriguezová. Statistiky centra říkají, že se dokonce podařilo snížit mateřskou úmrtnost. A nejen budoucí maminky si léčbu chválí - šamanů specialistů je tu na různé potíže víc.

Spolupráce šamanů s lékaři funguje

Dovednostem se lékaři i šamani učí od sebe navzájem. „Když jsem se s tím setkala poprvé, cítila jsem úplně jinou zkušenost. Ani jsem netušila, že takové praktiky existují. Je to nádhera. Učím se od nich a zároveň s nimi sdílím mé vlastní znalosti,“ prohlásila lékařka Iveth Vásquezová.

Systém kloubící tradiční s moderním se přitom natolik osvědčil, že už se v regionu otevřelo dalších devět podobných nemocnic. Regionální vláda státu Puebla chce navíc tento trend i do budoucna podporovat.