S kolem do tramvaje už i ráno a dopoledne

Praha - Příznivci cyklistiky mohou při svých cestách po Praze využít tramvaje víc než dosud. Na deseti úsecích se mohou přepravovat se svými koly až do dvou hodin odpoledne. Zapovězená jim zůstává jen odpolední špička. Rozšíření intervalu je zatím zkušební, ROPID a Dopravní podnik hlavního města Prahy k němu přistoupily po dosavadních pozitivních zkušenostech.

„Úseky, kde je přeprava kol povolena, jsou pouze ve směru z centra, tudíž nehrozí kapacitní problémy v ranní špičce, protože většina cestujících jede tou dobou opačným směrem,“ uvedl radní odpovědný za dopravu Jiří Pařízek (TOP 09). Během dopoledne bývají podle něj tramvaje na okrajích Prahy volné natolik, že umožňují přepravu kol.

Lidé mohli dosud do tramvaje s kolem jen o víkendech a ve všedních dnech jen od 19. hodiny do 7. hodiny ráno. 

Možnost cestovat s kolem v MHD pomáhá řadě cyklistů vypořádat se s kopcovitým terénem nebo projet metrem či vlakem frekventovaná místa a sednout na kolo až v klidnější lokalitě. S kolem mohou v současné době lidé do tramvají na 10 tratích, například mezi Smíchovským nádražím a sídlištěm na Barrandově, dojedou s ním i od Anděla do Řep nebo z Palmovky do Kobylis. Kompletní seznam je k dispozici zde.

Vedle tramvají mohou obyvatelé metropole s jízdním kolem nastoupit i do metra, příměstských vlaků, přívozů provozovaných na Vltavě či petřínské lanovky. Zapovězeny jsou pouze autobusy.

Z Dobřichovic však bude v nepracovních dnech od 5. dubna do 5. října v provozu cyklobus, který turistům pomůže zdolat stoupání do Mníšku pod Brdy a Kytína. Tento spoj, který je součástí sítě PID, navazuje na příměstské vlaky z pražského Hlavního nádraží.