Jak cestovat zadarmo? Spěte po gaučích či vyražte na farmu jako dobrovolníci

Praha - Internet dnes stírá hranice kontinentů a nabízí hned několik alternativ, jak cestovat a najít ubytování za co nejméně peněz. Lidé cestovatelům zdarma nabízí na přespání doslova svůj gauč či si rovnou vymění byt na celou dovolenou. S pár dolary v kapse hledají řidiče na spolujízdě, a když mají putování z místa na místo už trochu plné zuby, usadí se na biofarmě, kde za stravu a ubytování okopávají nehnojenou zeleninu. Pro mnohé není větší svobody než být cestovatelem i dobrovolníkem a v národních parcích USA či v nepálských vesnicích začít chápat, že za peníze si skutečné dobrodružství stěží koupíte. A cestování s omezeným rozpočtem tak vlastně nemusí být limitující, ale spíše osvobozující.

Jak snížit náklady na cestování na minimum – to je otázka, s níž si láme hlavu mnoho zejména mladých cestovatelů. Doba internetu nabízí širokou škálu variant díky množství stále se rozšiřujících on-line komunit, které sdružují lidi ochotné nabídnout cizincům na přespání například postel zdarma. Největší a u nás i nejznámější je couchsurfing.org, který má všehovšudy na 7 milionů uživatelů po celém světě, na podobném principu funguje například i hospitalityclub.org a mnoho dalších. „Člověk se tam zaregistruje, vypíše svoje koníčky, své priority, koho by rád hostil a co mu může naopak nabídnout,“ popsala smysl organizace editorka serveru Hedvábná stezka Kateřina Smolová.

Poskytnout ubytování zadarmo? CouchSurfing je i něco víc

Pro mnohé je důležitý i ten fakt, že výše zmíněné servery nefungují na principu reciprocity. Když chci například těchto služeb využívat v zahraničí a nedisponuji ubytovacími kapacitami doma, nemusím se nutně stěhovat ze své postele. Navíc častokrát během takového cestování lidé nejen ušetří, ale poznají díky svým hostitelům místní kulturu. „Je to velmi příjemné v tom, že to nekončí ubytováním. Musíte očekávat to, že ten člověk s vámi bude chtít trávit nějaký čas. On zase očekává, že pozná novou kulturu, nové lidi, a je to spíše o získávání nových přátelství,“ vysvětlila Smolová.

Jan Kašparec, český CouchSurfer:

„Začal jsem dělat hostitele, protože jsem měl pocit, že jsem lidem dlužný. Když jsem ho využíval po světě, tak člověk nemůže jen brát, ale musí i dávat. Měl jsem pocit, že mám nějaký dluh vůči ostatním lidem a postupně mě to začalo bavit. Člověk si najednou uvědomí, že pozná hromadu lidí z různých koutů světa a dají se najít kamarádi. Netušil jsem, že takto si člověk udělá kamarády, ale je to tak.“

Některé organizace se zaměřují i na specifické skupiny cestovatelů. Například server www.womenwelcomewomen.org.uk je založený především na tom, že ženy se cítí bezpečněji, pokud najdou ubytování u jiné ženy. „Je to výborná alternativa pro někoho, kdo má z takového typu cestování obavy,“ řekla Smolová. Na podobném principu fungují stránky www.lghei.org, které sdružují cestovatele s homosexuální orientací.

Mladí cestovatelé
Zdroj: ČT24/Thinkstock

Jiné portály, například homeexchange.com či stay4free.com naopak cílené oboustranné poskytování ubytování vyžadují. Celé rodiny si tak mohou na libovolně dlouhou dobu vyměnit svůj byt či dům bez jakýchkoliv poplatků. „Nejde o setkávání lidí, ale o to zadarmo se ubytovat. Tam se zaregistrují dvě strany, které si mezi sebou na nějakou konkrétní dobu vymění bydlení. Pro člověka, který má nevyhovující byt, nebo mu není příjemné, že by u něj někdo bydlel, se toto ubytování nehodí,“ poznamenala Smolová.

Náklady cestovatelům nenarůstají jen díky ubytování, ale velkou měrou s rozpočtem zamávají i samotné přesuny. Vyrazit na výlet stopem pro hodně lidí není z bezpečnostních důvodů přijatelná možnost, vítanější alternativou tak může být spolujízda. „Je to vlastně takové stopování po internetu. Těch portálů je hned několik. Když víte, že chcete v danou dobu někam jet, na internetu si vyberete člověka, který tam zrovna jede,“ uvedla Smolová. Řidiči pak stačí dát jen příspěvek na palivo, což většinou vyjde podstatně levněji než běžná hromadná doprava.

Blablacar umožňuje domluvit se na skupinové jízdence

Po celém světě tímto způsobem funguje například server blablacar.com, který nabízí i jiné možnosti než jen spolujízdu. „Lidé se zde třeba domlouvají, když v nějaké zemi funguje hromadná vlaková jízdenka, tak si zajistí skupinovou slevu,“ prozradila další tip Smolová. Problém je podle ní pouze v tom, že častokrát si někdo z tohoto způsobu cestování udělá byznys, převáží spoustu lidí a zajíždí do různých měst, což přesun logicky zdržuje.

Ať už sdílení gauče či auta vypadá sebevíc dobrodružně, jedná se o poměrně bezpečný druh cestování. Na všech webech totiž existuje ihned zpětná vazba, kdy každý uživatel může přispět svými poznámkami a zkušenostmi a okomentovat jednotlivé osoby. „Můžete si tak přečíst postřehy, které tam již jsou, takže většinou víte, do čeho jdete a s kým do toho jdete,“ podotkla Smolová.

Kateřina Smolová radí, jak cestovat zadarmo (zdroj: ČT24)

Workcamp: Jak se otrkat a zažít léto trochu jinak

Pokud člověk má k dispozici víc času a málo peněz, nemusí to nutně znamenat konec prázdnin. Především z anglosaských zemí se do celého světa rozšířil fenomén dobrovolnictví, a tak výuka angličtiny v kambodžské vesnici bývá důležitou zkušeností mnoha mladých Američanů, když neví, co se sebou. I pro nás existují možnosti, jak za ubytování a stravu poznávat svět. Velkou škálu krátkodobých i dlouhodobých dobrovolnických pobytů nabízí organizace INEX - www.inexsda.cz či Duha - www.trochujinak.cz. Právě několikatýdenní workcampy bývají často startem dnešních mladých lidí do dalších cestovatelských dobrodružství.

Pracovat jen za ubytování, stravu a často i za malý poplatek lze také dlouhodobě. Zejména mladí dobrodruhové tak mohou pomáhat v mnoha zemích světa zlepšovat život lidem tam, kde je potřeba, i několik měsíců či let. A pokud se někdo spíše zajímá o životní prostředí a svými manuálními schopnostmi by raději přispěl k obnově přírody, o environmentální projekty také není nouze. Například organizace American conservation experience - www.usaconservation.org nabízí za stravu a ubytování práci i cizincům v nejkrásnějších národních parcích Spojených států.

Dobrovolnictví v Grand Canyonu
Zdroj: ČT24/American Conservation Experience

Kdo by raději než na projektech s jinými cizinci poznával jako dobrovolník svět individuálnější formou, může zakotvit na farmách a pomáhat zde se zemědělskými pracemi. Síť farmářů, kteří za několik hodin denně práce na svém statku nabídnou na oplátku přístřeší a dobré jídlo, je skutečně rozsáhlá a své členy má téměř ve všech státech. Tyto služby nabízí například sdružení Helpx - www.helpx.net či server www.workaway.info.

Wwoofing: Na biofarmu do všech koutů světa

Velmi populární eventualitou je pak takzvaný wwoofing (World Wide Opportunities on Organic Farm), jež se pro mnohé stal i (trochu alternativním) stylem života. Svou podstatou cílí na ekologicky zaměřené jedince či prostě ty, které zajímá pěstování plodin bez pomoci chemikálií. Na stránkách www.wwoof.net najdete bezpočet organických farem po celém světě, co na několik dní či týdnů přijmou ty, kterým je zemědělství s nálepkou bio vlastně docela blízké. Často pro ně wwoofing bývá i vítanou zastávkou poté, kdy putovali delší dobu z místa na místo.   

Možnosti cestování zadarmo jsou tak v dnešní době možná nejbohatší, co kdy byly. Jejich podstatou však není pouze finanční stránka. Jako bonus nabízí nová setkání s širokým spektrem lidí, které vlastně jedno spojuje – vědomí, že překročit hranice můžeme velmi snadno jen tím, že uděláme první krok.