V zahradách Louvru si hodují krysy, na turisty nehledě

Paříž - Bývalé sídlo francouzských králů a nyní slovutné pařížské muzeum Louvre se potýká s přemnoženými hlodavci ve svých zahradách. Krysy si tam s klidem běhají za potravou od nepořádných turistů už i za bílého dne, nebojí se už prakticky ničeho. Problém začalo řešit vedení muzea.

Horizont: Hlodavčí hody v zahradách Louvru (zdroj: ČT24)

Horké počasí, které nyní panuje v Paříži, přivádí do Tuilerijské zahrady u Louvru více lidí než obvykle. Na tamních trávnících se totiž rádi oddávají piknikům, ovšem nechávají po sobě různé zbytky a odpadky. To je pro krysy samozřejmě jako pozvání k hostině. „Každý den jich tu vidím tak deset až patnáct. Je hodně lidí, kteří sem chodí na piknik a nechají po sobě zbytky. To krysy přitahuje,“ vysvětluje muzejní údržbář Traore Massamba.

Noční hlodavci se neostýchají si na svačinu vyrazit už ani za bílého dne, kdy je v zahradě ruch a mnoho návštěvníků. Pramálo si dělají i ze sanitárních pracovníků, kteří jim všemožně usilují o život. Nahrává jim totiž měkkosrdcatost milovníků zvířat, kteří odstraňují nastražené jedy a nosí roztomilým chlupáčkům vodu. „Té havěti házejí záchranné lano lidé, kteří nechtějí, abychom zabíjeli zvířata,“ posteskl si jeden ze zaměstnanců Louvru.

Louvre se ovšem snaží dostat hlodavce ze zahrady už měsíce, ale očividně bez úspěchu. V květnu se nakonec úředníci a deratizátoři rozhodli k ráznému řešení a metodicky sypali jed do krysích děr. Ve světoznámé metropoli Paříži, ke žije šest milionů hlodavců na dva a půl milionu obyvatel, to však bylo marné. „No, nejsou to moc čistotná zvířata, takže je tady asi dost špína, když se jim tu líbí,“ míní turistka Evelyne Delemarreová.