Firma připravila soutěž na infosystém v pardubické nemocnici. Sama ji pak vyhrála

Podezřelá zakázka na informační systém v pardubické nemocnici (zdroj: ČT24)

Pardubická nemocnice koncem loňského roku vypsala soutěž na dodávku orientačního systému. Zadání vycházelo ze studie a projektu jaroměřské firmy LSK, která orientační systémy vyrábí. Ta se pak jako jediná soutěže zúčastnila – a vyhrála.

Nemocnice soutěž vypsala 2. prosince, uzávěrka byla 21. prosince. Jenže o tom se mohli potenciální uchazeči dozvědět pouze z jediného zdroje, portálu e-zakazky.cz. Výrobci v oboru si stěžují na to, že o soutěži neinformoval třeba web Pardubického kraje, jako v minulosti při podobných soutěžích.

Přemrštěná je podle nich také cena zakázky. Informační systém se dá podle nich pořídit za zhruba 700 tisíc korun, nikoli za bezmála jeden a čtvrt milionu.

„Soutěž byla transparentní, byla vypsána standardním způsobem. To, kdo připravoval podklady a studii, bylo také zveřejněno. Neshledáváme v tom nic závadného,“ uvedl mluvčí Nemocnic Pardubického kraje Pavel Kožený.

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) přesto plnění této zakázky pozastavil. Vedení pardubické nemocnice zatím smlouvu s vítěznou firmou nepodepsalo.

„Podezření, že byla zadávací dokumentace připravena jedním účastníkem, který nakonec vyhrál, musíme určitě prověřit. Já to zadám kolegům na krajském úřadě, aby se tím detailně zabývali. Mě zajímá, jestli tady nebyla nějaká diskriminace, to by samozřejmě bylo špatně,“ reagoval hejtman Netolický.