Pardubická ČSSD nejspíš znovu prověří nábor černých duší

Problém s přijímáním takzvaných černých duší řeší pardubičtí sociální demokraté. Někteří členové ČSSD na něj upozornili už před časem. Jenže kontrolní komise, která se šetřením zabývala, pochybení nezjistila. Nový šéf okresního výboru Leoš Malina teď chce kauzu otevřít znovu.

Pardubická ČSSD se tak chystá znovu prověřit účelové přijímání nových členů před okresní konferencí. Podle některých členů strany se v pardubických organizacích Dubina a Hůrka letos objevily nábory takzvaných černých duší. Tedy lidí, kteří měli být do strany zapsáni, ale o vstupu buď nevěděli, nebo o stranickou příslušnost ve skutečnosti ani nestáli.

„Objevily se informace o tom, že by někteří lidé, kteří vstoupili do těch organizací tam, kde měli mít trvalé bydliště, neměli by mít stranicky projednán přestup a pak by to mohl být problém v rozporu se stanovami,“ uvedl Malina. Patnáct pardubických sociálních demokratů před časem napsalo dopis nejvyššímu vedení strany, aby celou věc prošetřilo.

Pardubická ČSSD se potýká s náborem černých duší (zdroj: ČT24)

Na konci října se ale případem zabývala kontrolní komise a zjistila jen drobné formální nedostatky. S tím Malina nesouhlasí a žádá nové prošetření.

Jak upozornily Hospodářské noviny, mezi členy pardubických místních organizací je značné množství lidí s doručovacími adresami na pardubické radnici nebo lidí v exekuci. Přitom jeden z bývalých předsedů stranické buňky pracuje jako exekutor.