Liberecký kraj nechá zbourat ruinu bývalého domu kultury v Ralsku

Liberecký kraj nechá zbourat ruinu bývalého kulturního domu po sovětské armádě v někdejším vojenském prostoru Ralsko. Jde o největší objekt, který stojí na sídlišti v části Ploužnice. Kraji patří ještě dalších 200 budov nebo spíše ruin – na likvidaci všech ale nemá peníze. Proto nechá odstranit alespoň ty největší. Pokud zbudou peníze, nechá kraj zlikvidovat vedle kulturního domu také objekt sousedního generálního štábu.

Likvidace prvních objektů má být signálem pro investory, že to kraj myslí s odstraněním ruin a využitím areálu vážně. „Když přijedete dnes do Kuřivod nebo na Ploužnici, tak vlastně první, co potkáte, jsou zdevastované objekty po sovětské armádě a to samozřejmě není velkým lákadlem pro investory,“ poukázal liberecký hejtman Martin Půta.

Na likvidaci bývalého kulturního domu už se zpracovává demoliční výměr, náklady na demolici se odhadují na pět až deset milionů korun. Stavební suť by se měla uložit v nedaleké Stráži pod Ralskem na odkalištích a poslouží tak při rekultivaci krajiny zničené těžbou uranu. „To, že se bude spolupracovat s Diamem, považuji za rozumné, protože Diamo potřebuje do mezivrstev na odkališti stavební materiál a my ho nebudeme muset vozit na nějakou skládku bůh ví jak daleko,“ dodal hejtman.

Bývalý vojenský prostor o rozloze 250 kilometrů čtverečních využívala sovětská armáda až do počátku 90. let. Ralsko patří k nejvíce zdevastovaným lokalitám: největším problémem je letiště Hradčany, kde byla kontaminována podzemní voda i zemina, hlavně leteckým petrolejem, kerosinem i pohonnými hmotami.

V areálu zůstaly i stovky objektů, které jsou nebezpečné a je třeba je zbourat. Zhruba 200 budov, nebo spíše ruin, patří Libereckému kraji, který část areálu od státu v září 2007 převzal. „Na demolici všech objektů nám peníze stačit nebudou, náklady se odhadují na desítky milionů korun,“ upozorňuje Půta.

Jednou z ruin v Ploužnici je bývalá budova školy, ze které zbyl jen betonový skelet. Město původně zvažovalo demolici, ta by však byla příliš nákladná. Teď plánuje rekonstrukci objektu, protože posudek statika ukázal, že skelet je v pořádku. Prostor by tam měl být nejen pro základní a mateřskou školu, ale také pro služby. „Příští rok máme na konkrétní projekty ke stavebnímu povolení a shánění peněz a v roce 2018 bychom se do toho chtěli pustit,“ dodává starosta Ralska Miloš Tita (KSČM).