Cement, voda, písek. Brněnští umělci vytváří betonové obrazy

I beton se může proměnit v umělecké dílo, dokazují manželé Vojtěškovi z Brna. Spojili výtvarnou techniku linorytu se svou zálibou v betonu jako všestranně použitelném materiálu. Výsledkem jsou minimalistické betonové obrazy. Při rozměrech 30 na 40 centimetrů váží i s rámem asi tři kilogramy.

„Začali jsme menším formátem, nicméně plánujeme brzy otestovat i větší velikosti. Ty pak budou samozřejmě těžší. K výrobě obrazů si mícháme klasický beton z cementu, vody a písku,“ uvedl Jiří Vojtěšek, který je povoláním architekt. Manželku požádal o ruku s betonovým prstýnkem.

„Brzy na to jsme začali hledat ideální konzistenci betonu pro nejrůznější květináče, stropní svítidla nebo hodiny. Vyrobili jsme také umyvadlo nebo desku kuchyňské linky a pingpongového stolu,“ popsala Vojtěšková.

Během rodičovské dovolené se pak Vojtěšková začala bavit linorytem a nápad byl na světě. „Nevíme o nikom, kdo by takto linoryt a beton propojil,“ doplnila.

Brněnští umělci spojili techniku linorytu s betonem
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

První kolekce betonových obrazů se jmenuje Doma 2020, protože vznikala v období koronavirové krize. Linoryty jsou vyryté na použitém PVC, po kterém se desítky let chodilo v brněnském Paláci Morava od architekta Ernsta Wiesnera.

Obrazy jsou dostupné pouze v několika kusech. Díky svým vlastnostem je každý trochu jiný. Jejich nedílnou součástí jsou miniaturní bublinky a skvrnky, liší se také odstíny aktuálně namíchaného betonu. Obraz je na dotek hladký, přičemž motiv vystupuje ven.

Brněnští umělci spojili techniku linorytu s betonem
Zdroj: Václav Šálek/ČTK