Město Kaplice prodává byty. Nájemníci se ale neshodnou s radnicí za kolik

Události v regionech: Spory o cenu bytů v Kaplicích trvají (zdroj: ČT24)

Kaplice prodává byty. Město si nechalo zpracovat dva posudky, jeden obyvatelé bytů. Cena, kolik by měli nájemníci za odkup zaplatit, se v nich ale liší. Proto teď Kaplice zadá další, už čtvrtý posudek.

Dům v jihočeské Kaplici má tři vchody a 53 bytů. Je nezateplený a neprošel větší opravou. Rekonstruovaly se tu jen okna a balkony. Jádro a většina rozvodů jsou původní.

Právě proto obyvatelé nesouhlasí s tím, že by za koupi bytů měli platit cenu, kterou navrhuje město, tedy čtrnáct a půl tisíce za metr čtvereční.

Podle nich je cena příliš vysoká. To jim potvrdil i posudek, který pro ně zpracoval znalec. Cena by podle něj měla být o pětinu menší.

Zastupitelé proto rozhodli, že ačkoli už mají posudky dva - a cena se v nich liší minimálně - nechají zpracovat ještě jeden. Spory trvají už tři měsíce, o prodeji bytů rozhodli zastupitelé v září.

Byty se v Kaplici začaly privatizovat v roce 2005 - kromě dvou domů, které byly v té době zastavené bankou. A právě na ně přišla řada až teď. V době, kdy jsou podle realitních makléřů ceny bytů na maximu.