Jihočeský kraj povede koalice ČSSD, ANO a Jihočeši 2012

Jihočeské vedení ANO souhlasí s tím, aby se hnutí podílelo na koalici v Jihočeském kraji. Tu má vytvořit společně s ČSSD a Jihočechy 2012. Krajské předsednictvo hnutí tento záměr schválilo na svém nedělním zasedání. V pátek s koalicí souhlasili také nově zvolení zastupitelé ČSSD a v neděli ji potvrdilo i grémium Jihočechů 2012. Nově vzniklá aliance bude mít v zastupitelstvu 31 křesel z 55 celkových.

„Teď už jen čekáme na doladění koaliční smlouvy. Budeme to řešit v následujících dnech především prostřednictví mailové korespondence,“ uvedla předsedkyně jihočeského ANO Radka Maxová. 

V jedenáctičlenné radě zástupci ANO obsadí pět křesel. Konkrétně by tyto funkce měli získat Lucie Kozlová, Jan Kubík, František Konečný, Petr Kalina a Petr Novák. Krajské volby na jihu Čech vyhrála ČSSD a zajistila si 15 zastupitelů. Druhé ANO získalo 12 a Jihočeši 2012 čtyři mandáty. Do zastupitelstva se ještě dostaly ODS, KSČM a koalice Pro jižní Čechy.

Události: Domlouvání koalice v Jihočeském kraji (zdroj: ČT24)

Nastupující koalice vystřídá dosavadní alianci sociálních demokratů a KSČM, která kraji vládla v uplynulém volebním období. 

Hejtmanem by měl nadále zůstat Jiří Zimola (ČSSD), jeho statutární náměstkyní se má stát Lucie Kozlová (ANO).

Koalice se předběžně domluvila i na rozdělení křesel v radě tak, že po pěti jich obsadí ČSSD a ANO a jedno zbývající získají Jihočeši 2012. Zatím není jasné, kolik náměstků bude hejtman mít. Sociální demokracie a ANO se den po volbách domluvily na společném postupu.

Vzhledem k tomu, že jejich zisk nestačil na nadpoloviční většinu v zastupitelstvu, vybíraly třetího partnera. ANO prosazovalo ODS, kterou však odmítala ČSSD. Sociální demokraté preferovali KDU-ČSL, s čímž zase nesouhlasilo ANO.

Ustavující schůze zastupitelstva Jihočeského kraje by se měla uskutečnit 3. listopadu.