Symbolický pramen Vltavy ztratil vodu. Národní park ho obnovil

Správě šumavského parku se podařilo obnovit symbolický pramen Vltavy. Do studánky, ke které míří ročně tisíce turistů, při loňském suchu nepřitékala voda. I teď řada oblastí na Šumavě trpí nedostatkem spodní vody. Vedení rezervace proto v roce 2016 počítá s obnovou více než tisíce hektarů slatí a mokřadů.

V létě roku 2015 byla studánka symbolizující pramen Vltavy bez vody. Obavy, že prameniště Vltavy vyschlo, se nakonec nepotvrdily. Problém našla správa parku na přívodu, který pramen napájí. Skutečných pramenů Vltavy je několik a nejsou přístupné.

Přítok vede nejchráněnější oblastí Šumavy. A začíná asi pět set metrů od místa, kde Vltava vyvěrá. Obnova symbolického pramene trvala víc než půl roku. K celé stavbě navíc neexistovala žádná dokumentace.

Správa parku obnovuje mokřady

Zadržování vody v krajině řeší správa Šumavského národního parku dlouhodobě. V roce 2016 plánuje obnovit tisíc hektarů mokřadů. A dříve narovnané potoky chce vedení rezervace vracet do původních koryt.

Na Šumavě obnovili turisty vyhledávaný symbolický pramen Vltavy (zdroj: ČT24)

„Když potok meandruje, dokáže zadržet mnohem víc srážkové vody,“ uvedla Eva Zelenková, vedoucí oddělení vod a mokřadů národního parku. Několik mokřadů obnovila správa parku na Zhůří u Prášil.

Další hráze na zadržování vody jsou třeba v oblasti kolem Kvildy nebo v jižní části Šumavy. Situaci částečně řeší i ponechávání vyvrácených stromů v první zóně parku. Přesto je stav spodní vody stále pod průměrem.