Z domů v Kyjově zmizí tuny chemikálií, které zde zůstaly po varně pervitinu

Události v regionech (Brno): Kyjov vyklízí bývalou varnu pervitinu (zdroj: ČT24)

Ve dvou objektech v centru Kyjova na Hodonínsku zůstaly po varně drog tuny chemikálií, odborná firma je začíná odvážet a likvidovat. Trvat to bude minimálně pět dní, řekl mluvčí radnice Filip Zdražil. Kvůli manipulaci s nebezpečnou látkou musela podle něj a policejního mluvčího Pavla Švába policie odpoledne 39 lidí evakuovat. V objektech policie zasahovala v dubnu 2019, na místo tehdy dorazil i pyrotechnik. Nebezpečné látky tam už nejsou, byly zlikvidovány před dvěma lety. Provozovatele varny již dříve soud potrestal vězením.

Chemikálie zůstaly v objektech na třídě Komenského. „Na místě zůstaly jednotky tun chemikálií, nedá se to nyní přesněji odhadnout. Nejsme také schopni klasifikovat, co tam přesně je. Měly by to být z hlediska bezpečnosti ty méně závadné látky, nicméně třeba v rámci vzájemné reakce nebezpečné být mohou,“ uvedl Zdražil.

Doplnil, že součástí prací odborné firmy je i vypracování soupisu chemikálií a jejich počet. „Víme, že tam jsou i různé tlakové lahve, více než dvě desítky. Ty půjdou pryč primárně, protože mohou sloužit jako akcelerátor v případě nějakého úniku,“ řekl mluvčí.

Na místě odborné firmě asistují i hasiči. Šváb uvedl, že na základě rozhodnutí velitele hasičů policisté evakuovali 39 lidí bydlících v nejbližším okolí, k večeru se do svých domovů vrátili. Důvodem byla chystaná manipulace s nalezenou nebezpečnou látkou.

Odvoz chemikálií uzavře dopravu

Práce na vyklízení a likvidaci budou podle Zdražila stát více než dva miliony korun, hradit je bude město. Asi 180 tisíci korunami se na likvidaci bude dotací podílet kraj, podle mluvčího se to ale ještě může změnit a kraj by mohl přispět více.

V místě bude po dobu prací dopravní omezení, třída Komenského bude uzavřena od křižovatky s Nětčickou po sídliště Zahradní. Policejní mluvčí Pavel Šváb na webu uvedl, že na opatření se budou podílet více než tři desítky policistů. „Do uzavřeného prostoru se v tuto dobu dostanou pouze osoby zde bydlící, výjimku mohou dostat i nakupující v tamní prodejně. Kromě toho budeme střežit místo prací, a vyžádá-li si to situace, budeme také doprovázet vozidla odvážející chemikálie do místa likvidace,“ oznámil Šváb.

Za velkokapacitní výrobu pervitinu byli pravomocně potrestáni tři muži, soud jim uložil devět až 11 let vězení.