Místo zdí kmeny, místo střechy větve. Stromové kaple lákají věřící, novomanžele i turisty

Krajinářští architekti ze spolku naOKRAJI na přání měst a obcí zakládají v krajině živé kaple vytvořené ze stromů. Až vyrostou, stanou se jejich kmeny sloupovím a propletené větve klenbou. Stromové kaple mohou navštěvovat lidé například v Lanžhotu nebo Nové Lhotě.

Hana a Daniel Matějkovi se vztahem člověka a krajiny zabývají už od svých studií. Na jednom z workshopů se dostali do zaniklé osady v bývalých Sudetech a objevili místo, kde stála kaple. I když z ní nezbyla ani cihla, její někdejší existenci prozrazovaly stromy. „A tam vznikl ten nápad, že kapli nemusí tvořit pevné zdi, ale mohou to být živé organismy, které se postupně mění, rostou a vytváří ten duchovní prostor,“ vysvětlila krajinná architektka Hana Matějková. 

První stromová kaple vznikla v Nové Lhotě na Hodonínsku. Na její výsadbě se podíleli sami místní. „A díky tomu ta kaple roste. Lidé to berou za své, protože jim to do krajiny někdo násilně nevložil. Podílejí se na tom, a tak se o to místo starají a funguje to,“ libuje si krajinný architekt Matějka.

„Ta kaple se stala téměř ihned po výsadbě oblíbeným výletištěm, jak pro místní, tak pro turisty, jsou odsud nádherné výhledy do všech světových stran,“ řekl starosta Nové Lhoty Antonín Okénka (nez.). Přestože v podobě, jakou architekti zamýšleli, kapli uvidí až příští generace, už teď je tam živo. Konají se tam například svatby.

Místo pro rozjímání a ztišení

V dalším svatostánku na kraji Lanžhotu na Břeclavsku pořádají i bohoslužby. „A věříme, že lidé, kteří mají nějaké předsudky vůči církevním institucím, kostelům, nechce se jim tam jít, tak tady najdou místo, kde se mohou zastavit v klidu, o samotě se ztišit,“ řekl kazatel Josef Kolínek.

Matějkovi stojí i za projektem Sto houpaček pro krajinu, který upozorňuje na zajímavá místa v přírodě. Lidé se tam mohou zastavit a pokochat se okolím z trochu jiné perspektivy. „Šlo o to, aby konkrétní člověk přišel na konkrétní místo, kterého si váží, aby se o něj začal starat a nabídl to, proč ho má rád, i dalším lidem, kteří půjdou kolem, upozornil na jeho hodnotu,“ vysvětlil architekt.