Ostudu neděláme, protestovali taxikáři. Potom zablokovali Wilsonovu

Praha – Jízdou kolem významných institucí centrem Prahy protestovali taxikáři proti záměru magistrátu na přezkoušení všech řidičů a zpřísnění testů. Podle policie projelo městem asi 600 vozů taxi, od magistrátu se potom demonstranti přesunuli na magistrálu, kterou odpoledne na půl hodiny částečně blokovali. V Praze působí celkem na čtyři tisíce taxikářů.

Vydávat licence pouze na pět let s tím, že k jejich získání jsou možné pouze tři pokusy, chce pražská primátorka Adriana Krnáčová. Přezkoušení všech současných taxikářů chce provést v průběhu léta. Od taxikářů nyní dostala petici, šest stovek taxikářů k magistrátu přijelo ze Strahova, na cestě projeli také kolem ministerstev financí a dopravy.

Nepoctivý taxikář ke zkouškám vůbec nechodí, tvrdí šéf asociace

Podle předsedy Asociace koncesionářů v taxislužbě Karla Holcmana je zpřísnění podmínek k vykonávání práce v taxislužbě úderem špatným směrem. Je přesvědčen, že taxikáři nemají špatnou pověst kvůli licencovaným řidičům. „Nepoctivý taxikář není ten, kdo testy udělá, ale ten, kdo nemá svoji živnost nebo jezdí na falešné papíry. To je nepoctivý taxikář a z toho problém v Praze pramení,“ řekl.

Policejní mluvčí o protestní jízdě taxikářů:

„Do plynulosti dopravy se to promítlo, určité problémy jsme řešili zejména v okolí magistrátu na Mariánském náměstí.“

Adriana Krnáčová petici převzala, námitkám taxikářů se ale podivila. Zdůraznila, že nikdo jiný než taxikáři jejich pověst nepoškozují. Naopak nepoctiví taxikáři vždy poškozovali pověst města. „Pověst každé profese dělají vždy především ti, kteří ji vykonávají“, sdělila primátorka. I město podle ní uznává, že je většina taxikářů poctivá, problematických jsou podle odhadu magistrátu řádově desítky z celkových čtyř tisíc.

Kvůli postoji primátorky zablokovali nespokojení taxikáři magistrálu. Ve Wilsonově ulici ponechali v každém směru průjezdný pouze jeden jízdní pruh, následek v podobě kolapsu na nejvytíženější komunikaci ve městě na sebe nenechal dlouho čekat. Blokáda skončila zhruba po půlhodině, když Adriana Krnáčová přistoupila na žádost o schůzku s taxikářskými předáky.

Navrhované změny zákonů ztíží taxikářům práci

Praha chce kromě zpřísnění testů a přezkoušení rovněž iniciovat novely několika zákonů, například zákona o silniční dopravě nebo pozemních komunikacích. Rozšířit chce okruh přestupků, pro které může řidič ztratit tzv. spolehlivost, zvětší se také možnost zadržení oprávnění řidiče taxislužby. Návrh počítá i s výraznými omezeními, taxikáři by například mohli mít zákaz stání ve druhé řadě.