Na Hradě vzplálo Betlémské světlo, bude hořet až do Vánoc

Praha - Betlémské světlo, jeden z novodobých symbolů Vánoc, dnes přivezli skauti do katedrály svatého Víta na Pražském hradě. Převzal ho od nich pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka, který se zástupci města, církve i skautů zapálil svíci, jež tam bude hořet až do Vánoc. Ode dneška si tak lidé mohou do katedrály chodit připalovat svíce a připomínku blížících se Vánoc si odnést s sebou domů. Už zítra se s ním rozjedou skauti do čtyř set měst a obcí.

Podle pražského arcibiskupa představuje katedrála svatého Víta duchovní, národní a kulturní symbol celého českého národa. „Považuji toto zapálení v katedrále za takové adekvátní významu Vánoc a přípravě na Vánoce,“ řekl Duka.

Betlémské světlo si mezi prvními připálila také primátorka hlavního města Adriana Krnáčová, která vyjádřila poděkování dětským skautům. „Jsem velmi vděčná našim skautům, kteří Betlémské světlo po cestě z Vídně opatrovali a bezpečně ho dopravili až k nám,“ řekla primátorka.

Kardinál a pražský arcibiskup Dominik Duka:

„Je to světlo, které je přeneseno z jeskyně narození Ježíše Krista a díky letectvu a skautům putuje po zemích Evropy a světa. Letecky se dopraví do Evropy a pak ho rozvážejí vlakem, tedy nesmíme zapomenout ani na naše České dráhy a na jiné železniční spoje.“

Skauti plamínek přivezli do Brna minulou sobotu z vídeňského luteránského kostela a v neděli ráno jej předali při mši v katedrále na Petrově brněnskému biskupovi Vojtěchu Cikrlemu. Celý tento týden se plamen rozváží vlakem po celém Česku. Další šíření Betlémského světla ve farnostech a obcích už záleží na místních podmínkách. Plamínek se často uchovává na farách, obecních úřadech, ve skautských klubovnách, případně u dobrovolníků.

Tradice Betlémského světla vznikla v Rakousku v roce 1986. Pracovníci rakouského rozhlasu v Linci tehdy hledali způsob, jak ozvláštnit sbírku pro zrakově postižené děti. Do Betléma, místa narození Ježíše Krista, pro plamínek vždy cestují chlapec nebo děvče, kteří vykonali něco dobrého. Světlo zažehnuté v Betlémě se pak šíří po celém světě jako symbol Vánoc. Češi znají Betlémské světlo pětadvacet let, do Brna ho vlakem tradičně přivážejí skauti.