VIDEO: Nýt za nýtem, nosník vedle nosníku. Podívejte se, jak se opravuje železniční lávka pod Vyšehradem

Rekonstrukce lávky u železničního mostu pod pražským Vyšehradem (zdroj: Domácí redakce ČT)

Železniční lávku pod pražským Vyšehradem začali opravovat dělníci. Pro pěší je nepřístupná od loňského prosince, kdy spadla konstrukce v Troji a magistrát začal zkoumat bezpečnost dalších staveb. Znovu tudy přejít Vltavu bude možné na podzim, jak dlouho ale tudy lidé budou moci přes řeku chodit, určí životnost celého mostu.

Na opravě lávky zavěšené na železničním mostu se pracuje ve velmi stísněných podmínkách a v omezeném počtu lidí. Lávka je totiž na mostě, který má rovněž problémy s nosností. Rez se podepsala na jeho stavu natolik, že je viditelná téměř všude.

Při opravě lávky musí všechen rzí porušený kov pryč. Nejprve dělníci železo očistí a zakonzervují. Zhruba třetinu pak budou muset vyměnit, jde především o nosné prvky, kterým už rez znemožňuje jejich funkci. Nové části se připevňují stejně jako kdysi nýtováním, což je v současné době dosti vzácná podívaná.

Správa železnic poukazuje na zhoršující se stav mostu, sama ale zatím netuší, jak s ním naloží. „Podle našeho názoru by most v tom režimu, jak se nyní provozuje, neměl sloužit víc než dalších deset let,“ konstatoval mluvčí SŽDC Marek Illiaš.

Také to je důvod, proč se opravuje pouze jedna strana lávky, zatímco do rekonstrukce té druhé se zatím nikdo nepouští. Podle mluvčí TSK Praha Barbory Liškové by mohla v budoucnu zůstat průchodná pouze jedna.

Události: Dělníci rekonstruují železniční lávku v Praze (zdroj: ČT24)

Na otevření lávky dojde letos v září a vydržet by mohla dalších 50 let. To se však bude odvíjet od skutečné životnosti železničního mostu.