Hacker napadl počítačovou síť v nemocnici na Rokycansku. Chtěl výkupné ve virtuální měně

Neznámý hacker napadl počítačovou síť v plicní nemocnici Janov na Rokycansku. Zašifroval veškerá data a požadoval uhrazení částky ve virtuální měně. Nemocnice se kvůli tomu nemohla dostat do své počítačové sítě. Zařízení však podle jeho ředitele na vydírání nepřistoupilo – v pátek se podařilo systém nahodit ze zálohy a jeho provoz by měl být ještě před víkendem obnoven.

„Dosud neznámý pachatel získal neoprávněně přístup k uloženým datům společnosti, která zašifroval, a tím je učinil nefunkční,“ uvedla policejní mluvčí Hana Kroftová. „Trvá to už od soboty,“ řekla pracovnice sekretariátu léčebny.

Okolnostmi případu už se zabývají rokycanští policisté z oddělení hospodářské kriminality. Případ prověřují pro podezření z přečinu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací.

Nemocnice nevěděla, kdy kterého pacienta propustit

Nefunkční počítače neomezily léčbu, ale měly vliv například na odchody pacientů, protože chyběly údaje, kdy má být jaký pacient propuštěn. Jejich příjmy se zařízení snažilo minimalizovat, protože zařízení následné péče neřeší akutní případy. Léčebna Janov se 170 lůžky je odborným léčebným ústavem s nadregionální působností.

„Už dnes odpoledne se systém znovu rozběhne ze zálohy. Povedlo se obnovit téměř všechno,“ uvedl ředitel nemocnice Roman Mudra. Vedení zařízení podle něj na vydírání nepřistoupilo. „On se ani nikdo nepřihlásí. Na obrazovce se jen objevilo, abychom zaslali nějaké soubory na zkoušku, že nám je odkódují,“ uvedl. Léčebna to ovšem nemohla udělat, protože informace ve zdravotnictví jsou většinou tajné.

Nemocnici se nikdy nic takového nestalo a netuší, kdo za nabouráním sítě může stát. „Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost, na který jsme se okamžitě obrátili, řekl, že nejčastěji se to stane tím, když někdo otevře něco v e-mailu,“ dodal ředitel.