Hasiči cvičili záchranu lidí z věže Jakobínka

Jihočeští hasiči cvičili záchranu lidí ze středověké věže Jakobínka v Rožmberku nad Vltavou na Českokrumlovsku. Pomocí lan spouštěli figuranty z přibližně 40 metrů vysokého ochozu.

Taktické cvičení zaměřené na záchranu lidí z výšek provádějí hasiči podle své mluvčí Venduly Matějů pravidelně. O tom, jak mohou hasiči zraněného člověka z výšky evakuovat, uvedla: „Těch způsobů, které se dají použít, je více. Mohou osobu po vnitřním schodišti v nosítkách snést nebo ji zachránit po vnějším plášti pomocí lezecké techniky.“ 

Středověká věž Jakobínka je pro podobná cvičení ideální. Památkáři totiž kamenný objekt už pátým rokem opravují výhradně pomocí dobových technologií. Věž proto obepíná dřevěné lešení. Ředitel českobudějovického národního památkového ústavu Petr Pavelec taktické cvičení hasičů vítá. „My potřebujeme, aby co nejvíce lidí začalo tento prostor vnímat. Proto vedle tradičních prohlídek jakoukoliv formu prezentace bereme jako přínos,“ uvedl Pavelec.

Hasiči z Českého Krumlova nacvičovali evakuaci lidí z věže Jakobínky (zdroj: ČT24)

Památkáři dokončí experimentální rekonstrukci Jakobínky příští rok. Ještě před pár lety byla v havarijním stavu zapsána na listině našich nejohroženějších památek. Oprava probíhá od roku 2014. Tesaři používají repliky dobových nástrojů, dřevo na ostroh tahali koně, vše se provádělo ručně, bez elektrické energie, bez stavebních strojů. Náklady na obnovu činí přibližně 4,5 milionu korun. 

O stáří věže Jakobínka, kterou obklopuje ze tří stran řeka Vltava, vedou odborníci diskuse. Někteří se domnívají, že pochází z doby kolem roku 1300, jiní zastávají názor, že byla postavena až na počátku 16. století.