Tisíce studentů nejspíš opustí centrum Ostravy. Ekonomická fakulta řeší stěhování na periferii

Úvahy nad stěhováním ekonomické fakulty do Poruby (zdroj: ČT24)

Budoucnost Ekonomické fakulty Vysoké školy Báňské v těchto dnech řeší vedení univerzity spolu se zástupci města Ostravy. Důvodem jsou současné prostory, které jsou již nevyhovující. Podle zjištění České televize tak nyní přicházejí v úvahu dvě varianty – výuku přestěhovat do kampusu v Ostravě-Porubě, nebo dům rekonstruovat a fakultu zachovat v centru města.

Zástupci Vysoké školy Báňské - technické univerzity Ostrava, pod niž ekonomická fakulta spadá, již udělali anketu mezi studenty a zaměstnanci.

„Hlasovalo v ní přes 1400 respondentů hlavně z ekonomické fakulty, ale i zaměstnanci jiných fakult. Většina, přesněji 69 procent z nich vybralo variantu přesunu fakulty do porubského kampusu,“ uvedla redaktorka České televize Markéta Radová.

Téma budoucnosti této fakulty ale názorově rozdělilo například ostravského primátora Tomáše Macuru a moravskoslezského hejtmana Ivo Vondráka, tedy dva politiky hnutí ANO „Zatímco primátor si přeje, aby škola zůstala v centru – mimo jiné proto, že více než tři tisíce studentů přispívají ke zdejšímu společenskému životu – tak hejtman je spíše pro stěhování do Poruby,“ dodala Markéta Radová.

Preferujeme, aby EF zůstala v centru města, protože bereme studenty a studentský život za jeden z významných městotvorných prvků.
Tomáš Macura
primátor Ostravy

Fakulta by tam zřejmě našla místo v budově Těžkých laboratoří, která se přestavěla pro její potřeby. Budoucnost fakulty, která je dnes v nedostačujících prostorech, se řeší už asi deset let.

Porubskému kampusu je více než půlstoletí

Kampus Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava (VŠB-TUO) se v ostravské městské části Poruba začal budovat před více než 50 lety. Rozsáhlý vysokoškolský areál se stále rozrůstá. Například mezi lety 2012 až 2014 v něm vznikly budovy za zhruba 1,5 miliardy korun.

Areál, který v době své výstavby patřil k nejmodernějším vysokoškolským zázemím v zemi, nabízí kromě výuky i ubytování, stravování, sportovní a kulturní vyžití a řadu dalších služeb. Jeho součástí jsou koleje s kapacitou 3500 míst. Kampus využívá zhruba 11 000 studentů.

Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava píše více než 165 let dlouhou tradici, má sedm fakult a uskutečňuje nebo se podílí na mnoha významných projektech v oblasti výzkumu a vývoje. Svého maxima dosáhl počet jejich studentů v akademickém roce 2009/2010. Univerzitu tehdy navštěvovalo 24 058 studentů. V loňském akademickém roce jich bylo přibližně o 9000 méně.