Uprostřed hřiště vyrostlo 25 zabetonovaných sloupů. Fotbalisté se nedostanou k brance

Události: Na fotbalovém hřišti v Přešťovicích vyrostlo 25 sloupů (zdroj: ČT24)

Fotbalisté v Přeštovicích na Strakonicku si nemají kde kopnout. Uprostřed hřiště nechal majitel části pozemku vystavět pětadvacet železných kůlů. Tvrdí, že se s obcí snažil domluvit, leč marně, a tak se rozhodl prostor připojit ke svému poli. Přešťovický starosta ale situaci interpretuje odlišně.

Jiří Vachta pozemek koupil v roce 2011. Zbytek hřiště patří několika dalším lidem a obci, které hned po nabytí práv oznámil, aby tu část, která mu náleží, vyklidila.

„Je to moje už 7 nebo 8 let a obec nebyla schopna se se mnou domluvit, i když jsem jí vycházel vstříc. Tak jsem to musel dát k soudu, aby si vyklidili svoji branku. A já to můžu konečně používat,“ pochvaluje si současný stav.

Vachta má u hřiště ornou půdu a pole by rád rozšířil. Přešťovice ale chtěly hřiště zachovat. S majitelem jednaly řadu let o odkoupení pozemku nebo směně. Neúspěšně. „Nabízeli jsme náhradní pozemek, výměnu, ale pan Vachta měl přehnané požadavky,“ tvrdí místostarosta obce Jiří Čamek (nez.).

Nejvíce situací trpí fotbalisté klubu SK Rovná, kteří přišli o hřiště pro domácí zápasy. Přes plot se k brance nedostanou, trénovali tak alespoň slalom mezi sloupky. „Ještě v sobotu jsme tady hráli mistrák a během jednoho dvou dní nám tady vyrostly zabetonovaný sloupky, takže je konec veškerého hraní,“ láteří hráč kopané Jiří Chocholatý.

Hřiště v Přeštovicích slouží 40 let. Obec se domnívá, že majitel pozemku neoprávněně zahradil veřejný prostor. „Žádné veřejné prostranství to nikdy nebylo a není,“ ohradil se Vachta. „Já si myslím, že právo je opravdu na naší straně,“ oponuje místostarosta.

Spor tak patrně rozhodne až soud a stavební úřad. Fotbalisté Rovné zatím hledají hřiště pro domácí zápasy. Domluvit se chtějí v sousední Štěkni.