Krnovský výrobce varhan končí kvůli dluhům. Nedaleká škola varhanářů bude fungovat dál

Krach výrobce varhan (zdroj: ČT24)

Krnovský výrobce varhan Rieger-Kloss Orgelbau podal sám na sebe insolvenční návrh. Firma má podle něj téměř 20 věřitelů, kterým dluží více než 15 milionů korun. Své závazky ale není schopna plnit. Budoucnost nedaleké varhanářské školy ale ohrožena není.

Firma Rieger-Kloss Orgelbau už dříve propustila všechny zaměstnance. Vyplývá to z informací v Insolvenčním rejstříku. Společnost patřila k největším výrobcům píšťalových varhan na světě. 

Za více než 140 let, kdy se varhany ve slezském městě vyráběly, tam bylo postaveno téměř 4000 nástrojů. Jenomže v posledních letech se už delší dobu potýkala s nedostatkem zakázek.

Společnost Rieger-Kloss dodávala varhany hlavně do zahraničí. „Nezaplacením zásadních pohledávek za výrobu varhan do Číny se navrhovatel dostal do druhotné platební neschopnosti a byl nucen postupně ukončit pracovní poměr se všemi zaměstnanci,“ uvedl v insolvenčním návrhu jednatel Jakub Škrbel. Firma podle něj měla i nedostatek zakázek. Proto navrhuje, aby ji soud poslal do konkurzu.

Varhanáři v regionu zůstali

Varhanářská tradice na Krnovsku tím ale nezanikla. Bývalí zaměstnanci se rozutekli do menších firem v okolí.

Například Josef Brachtl působil ve firmě Rieger-Kloss více než 18 let. Nyní vyrábí varhany v Krásných Loučkách. „Samozřejmě nemáme takové možnosti, ve firmě byly obrovské prostory – jak skladovací, tak výrobní. Daly se tam dělat obrovské varhany, na které si dnes nemůžeme troufnout,“ dodal.

Josef Brachtl vyrábí varhany v bývalé tělocvičně
Zdroj: ČT24

Dneska vyrábějí nebo opravují varhany po celé republice, nejvíce zakázek mají z Prahy. Ale mohou se pochlubit i zahraničními zakázkami. „Máme jedny varhany ve Francii pro klášter Trapistů,“ potvrdil Josef Brachtl.

Výuka varhanářů v regionu zůstane

Konec největší varhanářské firmy se nijak nedotkne ani chodu krnovské varhanářské školy. Tu si Firma Rieger-Kloss původně založila, aby si vychovala nové zaměstnance. Ani teď nemá zájemce o studium nouzi. 

Škola je jedinou tohoto druhu v republice, kde se vyučuje umělecko-řemeslná stavba varhan. „Evidujeme zájem žáků z celé republiky, máme absolventy ze Slovenska, z Polska,“ uvedla krnovské umělecké školy Jana Kypúsová. I v příštím roce tak plánuje pro zájemce otevřít první ročníky.