Foxconnu chybí stovky zaměstnanců, chce je přilákat z Mongolska

Foxconnu chybí stovky zaměstnanců (zdroj: ČT24)

Pardubický Foxconn chce během příštích měsíců přilákat ze zahraničí stovky nových pracovníků, cílí hlavně na Mongolsko. Proti náboru se ale postavila radnice. Tvrdí, že takový příliv cizinců město nezvládne, chybí totiž infrastruktura, ubytování i asistenti ve školách.

Největší světový výrobce elektroniky a počítačových součástek má problém. O jeho výrobky je stále větší zájem, ale chybí mu dělníci. „Plánujeme v tomto pololetí obsadit zhruba tři sta pracovních míst, aktuálně nutně potřebujeme obsadit několik desítek,“ říká manažer komunikace a PR Foxconnu Pavel Tuček.

Nezaměstnanost na Pardubicku je něco přes dvě a půl procenta. Na jednoho žadatele jsou tři volná pracovní místa. „V evidenci úřadu práce v Pardubicích, v okrese Pardubice i v nejbližším okolí rozhodně nemáme dostatek uchazečů na ty pozice, které požaduje Foxconn,“ potvrzuje ředitel pardubického úřadu práce Petr Klimpl.

Foxconn
Zdroj: ČT24

Koncern v Česku aktuálně zaměstnává téměř pět tisíc lidí z mnoha zemí, často z Mongolska. A právě z této země chce získat do Pardubic stovky dalších pracovníků. „Město jim musí zajistit servis, ať už se týká dostatečné kapacity ubytování, třeba lékařské péče anebo zajištění kapacity pro předškolní a školní vzdělávání pro jejich děti,“ upozorňuje mluvčí pardubické radnice Radim Jelínek.

Zástupci největšího zaměstnavatele na Pardubicku se chtějí sejít s vedením radnice už příští týden. Firma nehodlá ustoupit, ohrozila by tím výrobu.

Město mezitím žádá o pomoc stát, chce získat dotace na vybudování infrastruktury v dopravě i na školství. Poslední slovo bude mít ministerstvo vnitra, právě to přijímání zahraničních pracovníků soukromým firmám povoluje.