Unikátnímu mostu v Lenoře hrozí zánik - obec záchranu nevzdává

Lenora - Unikátnímu mostu v Lenoře na Prachaticku hrozí zkáza. Technická památka se rozpadá a místní radnice na její opravu nemá peníze. Krytý most se přitom letos dostal na zlatou minci České národní banky. Podle statika má před sebou poslední sezonu. Krytá dřevěná lávka zvaná „rechle“ spojuje břehy Teplé Vltavy už téměř 150 let.

Památka je v hrozném stavu

Trámy se drolí - hniloba je poškodila natolik, že se část zřítila do řeky. Podlaha se prohýbá. Prkna chránící vstup na pilíře vandalové vyrazili. Technickou památku navíc před třemi týdny poškodil i oheň. Místní i vodáci si na tuto památku natolik zvykli, že si její zánik neumějí představit.

„Bez toho si Lenoru nedovedu vůbec představit. Je to součást tohoto kraje,“ říká vodačka Věra Tydlitátová.

O 25 metrů dlouhý most se šindelovou střechou se poslední dvě desetiletí nikdo nestaral - neměl vlastníka. Radnice ho získala do své péče až teď. Peníze na záchranu ale nemá, pomoc proto hledá v Bruselu.

Historickému mostu v Lenoře hrozí zánik (zdroj: ČT24)

Kraj radnici pomohl s projektem, tři miliony na záchranu ale neuvolní. „Je to na obci, aby se relevantním způsobem pustila do hledání finančních prostředků,“ upozornil Patrik Červák, vedoucí odboru kultury na Krajském úřadu Jihočeského kraje.

S příspěvkem nepočítá ani Česká národní banka, která most vyobrazila na letos vydanou pamětní zlatou minci. Podle mluvčí tak alespoň upozornila na jeho existenci.

Krytá dřevěná lávka zvaná „rechle“ spojuje břehy Teplé Vltavy už téměř 150 let. Místní ji především používali k zadržování a vypouštění polen, která plavili po řece. Radnice zatím o uzavření mostu neuvažuje. Pokud získá peníze z evropských fondů, pokusí se ho opravit již v příštím roce.