Krevní centrum ve Frýdku-Místku nabízí jedinečný test. HIV i žloutenku odhalí bleskurychle

Krevní centrum ve Frýdku-Místku nabízí jedinečnou metodu k testování krve a krevní plazmy. Speciálního vyšetření, které výrazně zrychluje odhalení nejrůznějších závažných onemocnění přenosných krví, například HIV či žloutenky typu C, mohou využít nemocnice i transfuzní stanice.

Postup je založen na zjišťování přítomnosti nukleových kyselin, které svědčí o přítomnosti nákazy v krvi nebo krevní plazmě. Odhalení nákazy se tak výrazně zkracuje – řádově na dny a bez čekání na objevení protilátek jako při klasickém serologickém testu.

Nukleová kyselina patří mezi biochemické makromolekulární látky, které tvoří řetězec polynukleotidů. Ve své struktuře uchovává genetickou informaci. Nukleové kyseliny, například kyselina deoxyribonukleová (DNA) a kyselina ribonukleová (RNA), se nacházejí ve všech živých buňkách a také ve virech.

  • Krevní plazma je tekutou složkou krve a má v těle funkci přepravce živin, jako jsou soli, tuky, stopové prvky a vitaminy. Má jantarově nažloutlou barvu. Zdravý člověk jí má v těle 3 až 3,5 litru. Po odběru se obnoví do 48 hodin.
  • Plazmu nelze uměle vyrobit a existuje mnoho nemocí, které se dají léčit pouze díky lékům z krevní plazmy. Například albumin se používá při vážných zraněních, popáleninách nebo po chemoterapii, imunoglobuliny pomáhají pacientům se ztrátou imunity nebo rakovinou, faktory srážlivosti jsou důležité pro život hemofiliků.

U klasických serologických testů je odhalení případné nákazy podstatně zdlouhavější. „Konkrétně u hepatitidy typu C je to 2 až 60 dnů, než se začnou vytvářet protilátky a my je můžeme detekovat,“ uvedl Boris Bubeník, ředitel Krevního centra Frýdek-Místek.

Metody, jakou nově používají k vyšetření krve a plazmy ve Frýdku-Místku, běžně využívají v Polsku a Německu. V tuzemském zdravotnictví se podle zjištění České televize zatím její plošné nasazení nechystá.

Ve frýdecko-místeckém krevním centru ročně provedou na 30 000 odběrů. Lidé se mohou k odběru, který trvá asi 45 minut, dostavit přibližně jednou za čtrnáct dní.