K výrobě pervitinu používal muž účinnější léky z Polska. Žena si prodejem přivydělávala na mateřské

Blanenští policisté objasnili trojici propletených případů výroby a distribuce drog. Při sedmi domovních prohlídkách objevili varny pervitinu a pěstírnu marihuany. Celkem zadrželi šest lidí. Mezi nimi i muže ze Slovenska, který podle nich používal k výrobě účinnější léky z Polska. Z prodeje drog podezřívají také ženu, která si tak přivydělávala na mateřské dovolené.

Na konci listopadu policisté zadrželi sedmapadesátiletého Slováka, který podle nich vyráběl pervitin v bytě ve Svitávce. Na začátku letošního roku přitom za stejnou činnost dostal u soudu podmíněný trest.

„Drogu vyráběl z polských léků, které obsahují až čtyřnásobně vyšší množství účinné látky než běžně dostupné v Česku,“ řekl kriminalista Michal Hříbal.

Podle Hříbala muž drogy distribuoval na Blanensku, Boskovicku a Letovicku, část měl i pro vlastní potřebu. Teď je ve vazbě a v případě odsouzení mu hrozí dva až deset let vězení.

Na začátku prosince policisté zadrželi také devětadvacetiletou ženu, kterou podezřívají z distribuce pervitinu a marihuany. Při domovní prohlídce v Letovicích u ní našli asi kilogram marihuany. „Kdyby to všechno prodala, mohla získat asi sto tisíc korun,“ řekl kriminalista. Žena je na mateřské dovolené a prodejem drog si prý přivydělávala.

Dalším zadrženým podezřelým byl devatenáctiletý mladík, který měl distribuovat drogy na Blanensku a Brněnsku. Varna drog skončila v uplynulých dnech v rukou blanenských policistů i po zásahu městské policie. Ta náhodně narazila na třiadvacetiletého muže, který si v batohu nesl velkou část zařízení pro výrobu pervitinu.

Počet případů týkajících se drog se na Blanensku se pohybuje kolem dvou desítek. V roce 2015 jich policisté řešili 24, o rok později 19. Letos jich zatím bylo také 19.