Britský bitevní letoun vyjel při přistání z ranveje pardubického letiště

Vlastimil Weiner: Eurofighter sjel v Pardubicích mimo přistávací dráhu (zdroj: ČT24)

Pilot britského Eurofighteru Typhoon nezvládl přistání na letišti v Pardubicích a sjel z dráhy. Stroj původně mířil do Hradce Králové na 24. ročník mezinárodního leteckého festivalu CIAF. Kvůli silnému dešti ale musel změnit cíl a pokusil se přistát na pardubické ranveji. Podle velitele vzdušných sil Armády ČR Jaromíra Šebesty pilot nepochybil, podmínky pro přistání byly špatné. Škody na letištní ploše ani letounu nebudou patrně žádné.

„Občas se něco nepovede, je to jenom technika. Myslím, že pilot reagoval, jak měl, že tam nebyla žádná pochybení,“ uvedl Šebesta. Vyšetřování ale vedou britští specialisté a další podrobnosti k nehodě podávat nebudou, řekl velitel. Česká strana si rovněž převzala podklady. Další dny se jimi bude zabývat.

Podle informací ČT v pátek odpoledne pilot letounu při přistávacím manévru nevystřelil brzdící padák s dostatečným předstihem a na dva a půl kilometru dlouhé ranveji už nedobrzdil včas. Skončil se stíhačkou na trávníku.

obrázek
Zdroj: ČT24

Druhý stroj se poté vrátil na základnu ve Skotsku. Ten první zůstal stát poblíž přistávací dráhy pardubického letiště až do sobotního odpoledne, kdy byl přemístěn z trávy na odstavnou plochu.

„I v Pardubicích byla mokrá dráha a složité podmínky pro přistání. Pilot vyjel několik metrů za dráhu. Nedá se říct, že by padák pilot vystřelil pozdě,“ uvedl Šebesta. Hlavní příčinou vyjetí stroje na trávník by mohla být i mokrá přistávací dráha.

Letecká show má v Hradci Králové dlouhou tradici

Na letišti v Hradci Králové, kam oba stroje mířily, se koná 24. ročník mezinárodního leteckého festivalu CIAF, kde se představují desítky letadel a vrtulníků. Své zastoupení tu mají vojenské a civilní stroje z 12 států.

Letiště je pro veřejnost otevřené během víkendu od 8:00, letové ukázky jsou naplánovány od 11:00 až do podvečera. Letecká show do Hradce Králové v minulých letech přilákala desítky tisíc fandů letectví.

Například loni dorazilo na 40 tisíc lidí, kteří mohli vidět například lehký útočný a pozorovací letoun OV-10 Bronco z Francie a dalších devět desítek letadel a vrtulníků. CIAF se na hradeckém letišti koná od roku 1993. Výjimkou byla několikaletá přestávka, kdy byl v Brně.