V nemocnici zůstane jediný ze tří zraněných výbuchem v Explosii

Stav tří zaměstnanců společnosti Explosia, kteří byli zraněni při pondělním výbuchu v objektu výroby střelného prachu, se zlepšuje. V nemocnici zůstane jen jeden se středně těžkým poraněním. Firma uvažuje o jejich odškodnění, řekl mluvčí Explosie Martin Vencl. Výroba pokračuje v jiných prostorách firmy. Škoda, kterou výbuch způsobil, je nejspíš několik milionů.

„Zranění nakonec nebyla tak vážná, jak se v první chvíli zdálo. Jeden člověk byl již v pondělí propuštěn do domácího ošetřování, druhý bude propuštěn dnes. Třetí se středně těžkým zraněním podstoupil zákrok v královéhradecké nemocnici a dnes by měl být převezen do Pardubic,“ uvedl Vencl. Pokud vyšetřování prokáže, že zaměstnanci při své práci neudělali žádnou chybu, měli by dostat odškodnění.

Podle mluvčího Fakultní nemocnice v Hradci Králové Zdeňka Tušla přišel zaměstnanec o několik prstů na ruce a utrpěl popáleniny. Je mimo ohrožení života a při vědomí.

Takzvané zahoření střelného prachu vzniklo při jeho lisování. Kdy bude obnovena výroba, není jasné. Podle Vencla však produkce narušena není, firma ji zajistí na svém jiném pracovišti. Provozy ostatních výrob v Explosii fungují bez omezení.

Policie v pondělí odhadovala škodu na 15 milionů korun, podle Vencla bude nižší, zhruba několik milionů korun. Výrobní zařízení nebylo zcela zničeno, budova byla poškozena jen mírně.

Generální ředitel společnosti jmenoval odbornou komisi, která bude při vyšetřování nehody spolupracovat s policií a zástupci Obvodního báňského úřadu. „Provedli jsme první úkony, ohledání místa a zajištění výpovědí svědků. Zajistili jsme dokumentaci, výsledky provozních měření a zkoušek vstupních kvalitativních parametrů materiálů, které slouží k výrobě třísložkového bezdýmého prachu,“ řekl mluvčí Českého báňského úřadu Bohuslav Machek. Vyšetřování na místě dál pokračuje, zjistit příčinu neštěstí obvykle trvá několik měsíců.