Silnice I/13 přes Frýdlant do Polska se na týden úplně uzavřela

Silnice přes Frýdlant do Polska se na týden uzavřela (zdroj: ČT24)

Kvůli rekonstrukci železničního přejezdu se v pátek ráno zcela uzavřela silnice I/13 ve Frýdlantu na Liberecku. Dopravní omezení významné silnice do Polska potrvá až do čtvrtka 27. července.

Řidiči musí využít náhradní objízdné trasy po silnicích druhé a třetí třídy. Silnice je přitom frekventovaná, lidé tudy často jezdí do Polska i opačným směrem za prací nebo nákupy.

„Směrem do Polska je trasa vedena z Dětřichova přes Heřmanice, Višňovou, Boleslav, Černousy a napojuje se až za Frýdlantem na silnici I/13,“ popisuje ředitel krajské správy silnic Jan Růžička.

Přestože jsou uzavírky dobře značené, auta do uzavřeného úseku stále jezdí. Musejí se ale otočit. „Ze směru od Polska do Čech v Pertolticích odbočí, přes Předlánce a zpátky se připojí ve Frýdlantě,“ dodává Růžička.

Objízdné trasy při uzavírce přejezdu za Frýdlantem
Zdroj: KSS LK

Kamiony využít objízdnou trasu nemohou, pro ně je vyčleněna trasa přes Hrádek nad Nisou. Dopravní omezení se ale netýkají jen řidičů. Hromadná doprava bude mít zase komplikovaný průjezd Frýdlantem. Uzavírka zdrží cestující zhruba o pět minut. To se týká i části Kunratice, U mostu až po zastávku Frýdlant, Elitex, kde běžně jezdí linka 662.

„Základní objízdná trasa autobusových linek vede přes Krásný les na Bulovku. Protože z důvodu uzavírky nebudeme moci obsluhovat městskou linkou místní část údolí, tak vybrané spoje pojedou z Frýdlantu přes údolí,“ uvedl Otto Pospíšil, zástupce ředitele organizace Korid LK, která v Libereckém kraji koordinuje veřejnou dopravu.

Z polské strany do Čech už od poloviny června nemohou jezdit kamiony nad 12 tun, podle Správy a údržby silnic Dolnoslezského vojvodství už natrvalo. Nákladní doprava tam vadila hlavně místním.