Jak se bloudí kukuřicí? Lidé si to mohou zkusit na 25 místech republiky

V Česku vyrostla kukuřičná bludiště (zdroj: ČT24)

Na 25 místech Česka vznikla kukuřičná bludiště. Labyrinty vysekané na polích s kukuřicí mají většinou plochu kolem jednoho hektaru. Největší - skoro dvouhektarové bludiště - vyrostlo v Brně. Bloudící návštěvníci si v nich mohou vyzkoušet své znalosti přírody i schopnost orientace.

Každý kukuřičný labyrint má jedinečný plán cesty, kterou provází zábavně vzdělávací program. Soutěžící dostanou u vchodu hrací kartu, do které postupně zapisují hesla, která musí uhodnout během bloudění. Díky nim získají tajenku a na ty, kteří ji vyluští správně, čeká odměna.

Kukuřičné bludiště z ptačí perspektivy
Zdroj: ČT24

Kukuřičná bludiště nabízejí i zábavu pro ty, kteří nedokážou ani na chvilku odložit svůj chytrý telefon. Pro interaktivní hru „Mistrovství v bloudění“ je třeba stáhnout si aplikaci a čtečku QR kódů. „Pak se závodník snaží zdolat celý labyrint co nejrychleji a najít v něm osm schovaných tabulí s kódy. Na webu hry si můžou soutěžící porovnat své výkony s ostatními,“ uvedla redaktorka Pavla Kosíková.

Všechna kukuřičná bludiště svou podobou korespondují s regionem, ve kterém doslova „vyrostla“. Například pardubické má část své cesty ve tvaru podkovy.

Plánek kukuřičného labyrintu
Zdroj: ČT24
Soutěžící během bloudění
Zdroj: ČT24

Provozovatelé ujišťují, že se v jejich kukuřičném bludišti skutečně ztratit nelze. Návštěvníci si mohou předem plánek labyrintu vyfotit nebo načrtnout na papír. Kolem labyrintů jsou navíc vysekané koridory, které navedou soutěžící v nouzi zpátky ke vstupu.

Kukuřičné labyrinty čeká na podzim stejný osud jako všechna ostatní kukuřičná pole. Pokud bude počasí přát, návštěvníkům budou sloužit až do září, pak už na ně ale vjedou kombajny a kukuřici sklidí.