Místo parkoviště zeleň. Pardubické náměstí Dukelských hrdinů čeká „facelift“

Na centrální části náměstí Dukelských hrdinů v pátém pardubickém obvodě začala pětiměsíční rekonstrukce, po které dostane nový povrch, městský mobiliář a přibude zeleň v květináčích. V budoucnu by měla plocha využívaná dosud jako parkoviště sloužit i pro kulturní a společenské účely.

Obdélníkové náměstí má délku asi čtvrt kilometru a je největší v Pardubicích. Leží uprostřed sídliště Dukla ze 40. a 50. let minulého století a v minulosti sloužilo mimo jiné k vojenským přehlídkám. Nynější úpravy budou stát zhruba devět milionů korun včetně DPH. Obvod je platí ze svého rozpočtu, dva miliony korun získal od pardubického magistrátu.

„Mým snem a mojí představou je vrátit Pardubicím trochu kulturu a něco nového. Byl bych moc rád, kdyby zde během jarních měsíců stála máj a vrátila se lidová tvořivost a podobné věci,“ uvedl starosta pátého obvodu Jiří Rejda (ANO). Městský obvod také plánuje na náměstí pořádat tradiční vánoční setkání s obyvateli pod vánočním stromem a sportovní hry pro děti.

Památníky se zatím rekonstrukce nedočkají

Plocha bude vydlážděna žulovými kostkami a betonovou dlažbou. Oproti minulosti vzniknou po obvodu i uprostřed chodníky pro pěší. Dvě zelené plochy s památníky Jana Kašpara a pomníkem padlých letců, které náměstí lemují, zatím radnice rekonstruovat nebude.

Dřívější plánované projekty na rekonstrukci náměstí byly příliš nákladné. Uvažovalo se o podzemním parkovišti, na povrchu o fontáně a kruhových lavičkách, stromech, stálo by to ale zhruba půl miliardy korun. Následující variantou byla oprava rozbité betonové plochy a relaxační zóny za 40 milionů korun.