Přes Jizeru bez drncání. Po letech sporů začne oprava lávek na cyklostezce

Události v regionech: Lávky na cyklostezce Greenway Jizera stále nejsou opravené (zdroj: ČT24)

Po tříleté tahanici začne oprava dvou lávek na cyklostezce Greenway Jizera. Sdružení Český ráj, kterému stezka patří, se nejprve přelo s dodavatelem o to, kdo může za to, že se krátce po kolaudaci na lávkách zkroutila prkna. Když konečně vyšlo najevo, že je to chyba dodavatele, byl na něj vyhlášen konkurz. Sdružení obcí nakonec získá peníze na opravu z bankovní záruky.

Cyklostezka Greenway Jizera je v provozu od roku 2014. Takřka celou dobu její existence je ale jízda po dvojici lávek přes Jizeru nepohodlná. „Jezdí se po tom špatně, nedá se pořádně sedět, velké otřesy,“ popsal cyklista Josef Fríbl bezprostředně po přejezdu lávky. Především ale může být jízda po lávce i nebezpečná.

Problém spočívá v tom, že se zdeformovala některá prkna, která tvoří mostovku. Na mostě tak jsou schody a mezi prkny díry. „Nejvíce si stěžují rodiče s malými dětmi, pro ně je to obzvlášť nebezpečné,“ poukázal starosta Malé Skály Michal Rezler (SLK).

Sdružení Český ráj, které je majitelem lávek, se již v roce 2014 obrátilo na dodavatele. Brněnská společnost SDS Exmost zprvu svalovala vinu na projektanta, ale posudky ukázaly, že příčinou deformace byl nevhodný materiál. Dřevo bylo málo vyschlé a špatně ošetřené. Jenomže potom stavitel místo opravy zkrachoval. „Přišla informace, že je dodavatel v insolvenci,“ uvedl ředitel sdružení Aleš Hozdecký.

Oprava nakonec proběhne. Sdružení na ni použije peníze z bankovní záruuky, na které je 700 tisíc korun. Výměna mostovek začne ještě v červnu. Ovlivní však provoz na cyklostezce během prázdnin, oprava potrvá až do září. Aleš Hozdecký však ujistil, že lávky zůstanou otevřené.

Cyklostezka Greenway Jizera vznikla jako součást stejnojmenné cyklostrasy, která vede z Jizerských hor přes Český ráj a Polabí až do Prahy. Je dlouhá dvanáct kilometrů a cyklisté po ní jezdí mezi Malou Skálou a Turnovem. Její stavba stála 35 milionů korun, ale sdružení na ni dostalo devadesátiprocentní evropskou dotaci.