Modernizace letiště v Budějovicích se odkládá. Úřad prověří, proč nevyhrála nejlevnější firma

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) předběžně pozastavil tendr Jihočeského kraje na modernizaci letiště v Českých Budějovicích. Podle předsedy úřadu Petra Rafeje jsou pochybnosti o zákonném postupu kraje, který prošetřuje i policie.

„ÚOHS vydal nařízení předběžného opatření v této věci, neboť úřadu vznikla pochybnost o zákonnosti postupu zadavatele,“ uvedl Rafaj. Dodal, že finální rozhodnutí úřad zatím nevydal. Případem se zabývá na základě podnětu společnosti Hochtief, která v tendru za více než 400 milionů korun podala nejnižší cenu, ale byla vyřazena.

Pokud Hochtief u antimonopolního úřadu neuspěje, dostaví letiště společnosti Geosan Group a Habau CZ. Vítěze výběrového řízení schválila rada Jihočeského kraje. Tendr ale vyšetřuje také policie. Jde o podezření, že soutěž nebyla vypsaná v souladu se zákonem. Jihočeský kraj ale tvrdí, že výběrové řízení bylo naprosto transparentní.

Dostavba letiště se týká například vybudování komunikace uvnitř areálu a veřejné komunikace, výstavby terminálu nebo rekonstrukce a rozšíření odbavovací plochy a pojezdové dráhy.

Miliardovou modernizaci zamítla EU

Na společné podpoře financování provozu letiště, které se rozkládá na ploše téměř 300 hektarů, se kraj a České Budějovice dohodly v roce 2006. Tehdy vojenský provoz nahradil civilní. Rekonstrukce letiště začala v roce 2009.

V areálu je 120 budov, část z nich je využita pro potřeby letiště, část se pronajímá. V roce 2011 Evropská komise zamítla již schválený, zhruba miliardový projekt modernizace letiště. Od té doby kraj financuje rozvoj ze svého. Pro letošní rok například uvolní 300 milionů korun.