Po rozsáhlém požáru jde část továrny na mucholapky k zemi

Po měsíci od požáru výrobny mucholapek v Židlochovicích na Brněnsku začínají dělníci s demolicí haly. Snaží se odstranit škody, které oheň napáchal, zatímco jeho příčina se ještě pořád vyšetřuje. Naopak vedení firmy se snaží alespoň částečně obnovit přerušený provoz.

Dělníci od pondělí demontují opláštění výrobny a také její konstrukci, střechu pak podle plánů začnou rozebírat v pátek. Části ohořelé střechy je potřeba panel po panelu sundat. Navíc musí být dělníci při bourání opatrní, aby neponičili okolní budovy, mezi kterými hala stála.

Podle vedoucího demolice by mohla práce v závislosti na počasí zabrat asi týden. Kromě konstrukce musí pracovníci demoliční firmy odstranit i podlahu. Na místě vyhořelé haly tak zůstanou jen základy, na kterých se může vybudovat nová výrobní hala. 

Papírny Moudrý patří k předním výrobcům mucholapek ve světě a v závislosti na sezoně v podniku pracuje 60 až 100 lidí. Podle ředitele společnosti Libora Moudrého se do konce týdne vyzkouší v provizorní hale provoz bez lepidla a materiálů, aby se zjistilo, zda zachráněné stroje fungují. Těch zůstalo jen šest z celkových dvaceti. Plameny zničily stroje staré až osmdesát let, zůstaly pouze ty na výrobu polotovarů. Výroba mucholapek by se částečně mohla znovu rozběhnou za dva týdny.

Příčina je stále předmětem vyšetřování

Jednou z vyšetřovacích verzí, proč část továrny na mucholapky vyhořela, je, že požár způsobil pracovník firmy při manipulaci s horkovzdušnou pistolí. „Čekáme až vyslechneme zraněného muže a uvidíme, jestli se přiklonímu k této verzi,“ uvedl den po požáru mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. Vyšetřování příčiny stále trvá a podle dostupných informací zmíněný pracovník, kterého je potřeba v rámci vyšetřování vyslechnout, je po požáru stále v nemocnici a policisté jej tak zřejmě zatím nevyslechli. Nyní vyslýchají ostatní pracovníky továrny.