Humanitární pomoc leží ve skladech. Ukrajinské organizace ji nechtějí

Věci pro Ukrajinu leží ve skladech už rok. Na vině jsou nové zákony v zemi (zdroj: ČT24)

V několika skladech na východě Čech čeká materiál nashromážděný jako dobročinná pomoc pro Ukrajinu. Humanitární sbírka by vydala na dva kamiony, připravený konvoj ale zastavila nová přísná ukrajinská legislativa.

Není jisté, zda se oblečení, zdravotnický i stavební materiál na místo svého určení vůbec dostane. Pětatřicet nemocničních lůžek, které darovala nemocnice v Českých Budějovicích, už mohlo sloužit v oblasti Doněcka. Ovšem zůstávají v Česku.

Humanitární konvoj připravila východočeská výrobní společnost z Jablonného nad Orlicí, která na Ukrajinu v minulých letech vypravila vlastním nákladem už 16 kamionů do oblastí blízkých válečné zóně. Od roku 2016 ale platí na Ukrajině nová legislativa, která přijímací organizaci ukládá povinnost evidovat jednotlivě každého obdarovaného.

Peníze jsou lepší

Ukrajinské nevládní organizace se darům brání, protože pro ně představují velikou finanční i organizační zátěž. „Zdá se, že humanitární konvoje nejsou tou pravou pomocí právě z administrativních důvodů. Je lepší posílat rovnou peníze, což dělá i Člověk v tísni,“ uvedl koordinátor organizace Ivo Dokoupil.

Přesto se organizátorům konvoje podařilo spojit s ukrajinskou nevládní organizací, která by ještě mohla pomoc převzít. Pokud jednání dopadnou dobře, měla by pomoc na Ukrajinu zamířit během března.