Vojenští policisté vyšetřují autory zavěšené chatky

Zprávy: Autoři Létajícího černého domu se musí zodpovídat vojenské policii (zdroj: ČT24)

Vojenská policie vyšetřuje skupinu architektů, kteří ve vojenském prostoru v Pardubicích zavěsili pod most dřevěnou chatku. Dílo nazvané Létající černý dům má být spíše uměleckou instalací, chybí mu ale potřebná povolení.

Chatku vybavenou základním nábytkem a kamny zavěsili autoři asi tři metry nad zemí pod most v cvičném prostoru zvaném Červeňák. Využít zavěšený domeček může ale jen ten, kdo objeví nedaleko ukrytý žebřík.

Instalace skupiny pražských architektů budí pozornost obyvatel z nedalekých obcí. Architekti chtějí projektem říct i to, že věci se dají dělat bez konkrétního účelu a nároku na zisk.

„Nemá to být tak, že je to tady umístěno proto, aby v tom někdo bydlel nebo aby v tom někdo přespával. Spíš je to instalace než nějaká stavba,“ uvedl Vít Šimek, jeden z autorů projektu.

Přestože architekti znají několik lokalit, kam by se jejich dílo hodilo, vybrali opuštěný vojenský prostor v Pardubicích. Armáda, která pozemek vlastní, ovšem z nápadu nikterak nadšena není. Jako hlavní důvod uvádí obavu z možného zranění.

Vojenská policie vstup do prostoru zahradila páskou (zdroj: ČT24)

„Samozřejmě jsme doufali, že to tady vydrží co nejdéle a že to bude takový nový vklad lidem, co sem do parku hodně chodí. Ale zároveň jsme s tím počítali, takže zase bude něco dalšího,“ řekla spoluautorka projektu Martina Kubešová.

Vojenská policie vstup do prostoru zahradila páskou. Skupina architektů byla předvolána k podání vysvětlení. Jak dlouho v areálu Létající černý dům vydrží, rozhodnou jednání mezi autory projektu a ministerstvem obrany.