Vyšetřování požáru v Židlochovicích: mohla ho způsobit horkovzdušná pistole

Hasiči stále prozkoumávají výrobní halu podniku Papírna Moudrý  v Židlochovicích na Brněnsku, která v neděli shořela. Oheň již zlikvidovali včera, ale nyní se snaží zjistit výši škody a co požár způsobilo. Zaměstnaci firmy jsou zatím doma a čekají, jak se bude situace dále vyvíjet.

Vyšetřovatelé hasičů a policistů zkoumají již od nedělního večera, odkud, kudy a kam se oheň v objektu šířil, aby mohli stanovit jeho přesnou příčinu. „V tuto chvíli víme, že se rozšířil z místností o ploše 6 m2 a rozšířil se do haly,“ popsal vyšetřování mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Jednou z vyšetřovacích verzí je, že požár způsobil pracovník firmy při manipulaci s horkovzdušnou pistolí. „Čekáme až vyslechneme zraněného muže a uvidíme, jestli se přiklonímu k této verzi,“ dodal Mikoška. Vyšetřování ale potrvá možná až několik týdnů.

Podle mluvčí jihomoravských hasičů Pavly Pražákové se škoda odhaduje ve výši 40 až 50 milionů korun. „Čekáme na statika a pojišťováky, kteří nám umožní vstup do objektu a začneme s odklízecími pracemi a demontáží strojů,“ popsal situaci majitel firmy Libor Moudrý. 

Papírny Moudrý patří k předním výrobcům mucholapek ve světě a v závislosti na sezoně v podniku pracuje 60 až 100 lidí. Podle majitele zůstane výrobna zavřená několik měsíců. Plameny zničily stroje staré až osmdesát let, zůstaly pouze ty na výrobu polotovarů.

Hasiči dorazili k továrně v Židlochovicích ve chvíli, kdy se začala propadat hořící střecha. Na místě zasahovalo v neděli odpoledne osmdesát mužů, kteří hasili požár pomocí osmi proudů. S likvidací ohně jim pomohla i speciální technika, jež uhasila skrytá ohniska především ve střešní konstrukci výrobní a skladovací haly.

Při požáru se zranil jeden zaměstnanec

Okolí požářiště zkontrolovala také mobilní chemická laboratoř, která prověřila ovzduší, zda se do něj neuvolnily nějaké škodlivé látky. Na základě zjištěných výsledků žádné zvláštní opatření jeho pracovníci nevyhlásili. 

Při požáru se ale zranil jeden ze zaměstnanců firmy, který pravděpodobně manipuloval se zmíněnou horkovzdušnou pistolí. „Utrpěl popáleniny obličeje a na rukách. Ve vážném stavu jsme ho přepravili na popáleninové centrum v Bohunicích,“ řekla mluvčí jihomoravských záchranářů Hedvika Kropáčková.