Hlas lidu v Králíkách se sbírá k rozhodnutí o nové věznici

Obyvatelé Králík na Orlickoústecku rozhodují v místním referendu o záměru zřídit ve městě ženskou věznici, do 17:00 přišlo hlasovat kolem 30 procent právoplatných voličů. Ministerstvo spravedlnosti chce věznici vytvořit z budovy bývalého dětského výchovného ústavu. Část veřejnosti tento plán odmítá a v uplynulých dnech proti němu několik stovek místních demonstrovalo. Výsledek referenda nebude pro ministerstvo závazný, ministr Robert Pelikán (ANO) avizoval, že si s konečným rozhodnutím počká na výsledek.

„Přibývá důchodců a spíš bych tady uvítal, kdyby se z toho udělal domov pro důchodce než nějaké vězně,“ řekl osmašedesátiletý Jaromír Procházka, který využil možnost vyjádřit v referendu svůj názor jako jeden z prvních.

Do hlasovacích místností dorazila řada odpůrců záměru ministerstva spravedlnosti. Rozhodovat mohou občané Králík až do 22. hodiny. Výsledky hlasování zveřejní město na svých webových stránkách v průběhu noci. 

Jasný výsledek ministr zřejmě přijme

Robert Pelikán ve čtvrtek uvedl, že si počká na výsledky. „Bude záležet skutečně na výsledku toho referenda - ani ne tak v naprostém ano či ne, ale na tom, kolik přijde lidí,“ prohlásil. Už dříve ale řekl, že pokud hlasování dopadne výrazně zamítavě, bude to respektovat.

V Králíkách hlasují lidé o zřízení ženské věznice (zdroj: ČT24)

V Králíkách by mělo být podle představ ministerstva časem umístěno až 200 vězenkyň s nejmírnějším stupněm ostrahy. Podle Vězeňské služby by ve věznici mohlo najít práci 120 lidí, mělo by v ní vzniknout učiliště pro odsouzené s obory kuchař, číšník a švadlena. Zařízení by spolupracovalo s místními dodavateli.

Králíky již letos o vypsání jednoho místního referenda o jeho využití uvažovaly. Impulsem k tomu byl záměr ministerstva vnitra zřídit v objektu pobytové zařízení pro žadatele o azyl. Proti byla část obyvatel i někteří politici. Jejich hlavními argumenty byly obavy, že přítomnost cizinců poškodí turistický ruch v regionu, přistěhovalci se nezačlení mezi místní a nemuseli by se v malém městě cítit dobře. Ministerstvo nakonec od svého plánu ustoupilo.

Bývalý ústav nechvalně proslul útokem chovanců na vychovatele

V minulosti sloužil areál pro účely dětského výchovného ústavu, ten ale ukončil činnost na konci roku 2014. V březnu toho roku tam dva mladíci brutálně napadli vychovatele a vychovatelku. Čtrnáctiletý chlapec vběhl v noci do klubovny a vrazil vychovateli šroubovák do krku. Jen o tři centimetry minul tepnu. Vychovatelka se běžela podívat, co se děje. Chlapec ji povalil a kopal do ní. Jeho o rok starší kamarád se k útoku na ženu přidal.

Pozdější ministerské kontroly ale v ústavu odhalily řadu pochybení a výsledky kontrol tvrdily, že s chovanci bylo špatně zacházeno. Na špatném zacházení s chovanci ústavu se shodlo ministerstvo, inspekce i ochránkyně práv Anna Šabatová. Kvůli negativním výsledkům kontrol skončila ve funkci ředitelka ústavu Drahoslava Horsáková.