Obyvatelé Litomyšle se bouří proti novým halám dopravní firmy

Reportáž: Část Litomyšle se bouří proti dopravní firmě (zdroj: ČT24)

Litomyšlská společnost Cobra Transport, která podniká v kamionové dopravě, se chystá rozšířit svůj provoz o nové skladovací haly. Vzbudila tím ale nevoli obyvatel místní části Lány, kde mají nové objekty vyrůst. Lidé proti výstavbě sepsali petici, stavební úřad rozhodne do čtrnácti dní.

Kamiony společnosti Cobra Transport v obytné části Lány často zastavují přímo na ulici a místní řidiči je musejí objíždět. Pak velké vozy vjíždějí úzkou zatáčkou do dvora firmy, která má v plánu svůj provoz dál rozšiřovat.

Město si kvůli stavebním záměrům firmy Cobra nechalo zpracovat dopravní a hlukovou studii; z nich vyšlo, že se v oblasti po přestavbě doprava nenavýší a že jsou v normě i zdejší hlukové limity. Část obyvatel Litomyšle o tom ale pochybuje. „Už dnes v Lánech jezdí řada kamionů a nevěříme tomu, že s rozšířením skladů bude provoz stále stejný – naopak,“ vysvětluje obavy Litomyšlských zdejší zastupitel za sociální demokracii Lubomír Sršeň.

Provozovatel: Územní plán neporušujeme

Vedoucí stavebního úřadu Josef Filipi připouští, že podnikání v kamionové dopravě není v Lánech v souladu s územním plánem. „Jde o území, které je určeno pro bydlení a drobnější výrobu a služby. Parkování nákladních automobilů a zařízení pro dopravní služby se nacházejí v nepřípustném využití této funkční plochy,“ uvádí.

Majitel společnosti Radek Bartoš ale odmítá, že by jeho firma městské normy porušila. „V rozporu s územním plánem nejsme,“ tvrdí. „Zdejší zóna je určena k podnikání, není určená pro výrobu – a my nic nevyrábíme, ani neprodukujeme žádné škodliviny.“

Stavební úřad navíc Cobře už jednou vyšel vstříc a udělil jí výjimku; jedna z hal, která má nahradit starou dílnu, může stát blíž obytným domům, než jak stanoví zákon. O tom, zda bude moct Cobra vybudovat i haly zcela nové, se má rozhodnout do čtrnácti dní.