Svoboda nad Úpou čerpá dotace nejlépe v Česku. Úbytek lidí ji rozhodně netrápí

Svoboda nad Úpou čerpá dotace nejlíp v Česku (zdroj: ČT24)

Krkonošská Svoboda nad Úpou přišla na způsob, jak zabránit úbytku obyvatel z pohraničí. Ročně ji to sice stojí desítky milionů korun, většina peněz jde ale z evropských dotací. V jejich čerpání patří město se dvěma tisíci obyvatel mezi nejúspěšnější v Česku.

Nové chodníky, opravené cesty nebo třeba dětské hřiště a sportoviště mohou lidem ze Svobody závidět snad všechna města v okolí. Jen za poslední tři roky investovala radnice, aby si obyvatele udržela, skoro sedmdesát milionů. Většinu díky dotacím.

Multifunkční hřiště například stálo radnici 1850 korun. Zbytek do dvou milionů zaplatily dotace. Ty se město snaží získat i na opravu hřbitova, obnovu veřejné zeleně nebo na opravu hasičárny.

„Když už lidem nemůžeme připravit pracovní příležitosti, snažíme se udělat přívětivé prostředí,“ říká starosta Jiří Špetla (Nová Svoboda). Městu se úsilí vyplácí. Zatímco okolní obce například bojují o každé dítě, v místní školce je musejí naopak odmítat.

Povodeň před třemi lety místní neodradila

Hlavním lákadlem je ale dostupné bydlení. Parcely s výhledem na hory prodává město za desetinu toho, co stojí pozemek v sousední Peci. Starosta cenu orientačně odhadl na 400 korun za metr: „Snažíme se sem dostat lidi, kteří zde budou bydlet, vychovávat děti, budou tu mít trvalé bydliště a přispějí k rozvoji obce.“

Před třemi lety to přitom vypadalo, že z města všichni odejdou. Svobodu smetla povodeň, po cestách se valily potoky, zahrady pokryla metrová vrstva bahna a kamení. Místní to ale nevzdali.