Silničáři mění svodidla: Mezi Libercem a Turnovem dlouhé kolony

Výměna svodidel komplikuje dopravu na Liberecku (zdroj: ČT24)

Řidiči na Liberecku se musí obrnit trpělivostí, na frekventované silnici I/35 z Liberce do Turnova totiž probíhá výměna svodidel a hlavně ve špičkách se tvoří dlouhé kolony. Situace je o to horší, že kvůli rekonstrukci silnice z Liberce na Jablonec je na silnici 35 svedena kamionová doprava mezi oběma městy. Dopravní omezení potrvá do konce listopadu, příští rok budou práce pokračovat.

Podle vedoucího krajského odboru dopravy Jana Čápa byly opravy nutné kvůli zajištění vyšší bezpečnosti provozu a zmírnění následků případných dopravních nehod. Současné zádržné systémy už podle něj nevyhovují kategorii silnice pro motorová vozidla, která je zařazena do doplňkové transevropské silniční sítě. Modernizace bezpečnostních systémů na silnici přijde na 132 milionů korun.

Stavbaři podle Čápa pracují i o sobotách, aby dobu uzavírky co nejvíce zkrátili. Navíc je provoz omezen na poměrně dlouhém úseku – což podle Čápa také zkrátí dobu uzavírky. Tam, kde to šíře silnice dovoluje, je doprava vedena ve dvou zúžených jízdních pruzích tak, aby bylo možné předjet pomalu jedoucí auta.

V letošním roce se uzavírka týká úseku mezi Libercem (začíná v Doubí) a Hodkovicemi nad Mohelkou. Do 9. října budou silničáři vyměňovat svodidla ve středním dělicím pásu, potom do 27. listopadu se práce přesunou na kraje silnice. V příštím roce budou podle Čápa práce pokračovat na navazujícím úseku silnice 35 z Hodkovic do Turnova.