Jihočeská záchranka se kvůli těžkým armádním vrtulníkům přestěhuje do Bechyně

Jihočeská záchranka se kvůli těžkým armádním vrtulníkům přestěhuje do Bechyně (zdroj: ČT24)

Letecká záchranná služba Jihočeského kraje se zřejmě přestěhuje z Českých Budějovic do Bechyně. Ministr obrany požádá o tuto změnu vládu. Od nového roku totiž službu v kraji převezme armáda, jejíž těžké vrtulníky z krajského heliportu startovat nesmí. Vedení kraje to považuje za nesystémové a musí teď hledat pro teprve rok staré zázemí nemocnice nové uplatnění.

Vrtulníky záchranné služby budou z letecké základny v Plané u Českých Budějovic startovat do 31. prosince. Pak se vrata hangáru uzavřou definitivně. Od soukromníků tuto službu totiž převezme armáda. Její stroje Sokol jsou ale větší a těžší a stávající zázemí nemohou využívat. „Armáda analyzovala všechny možnosti a závěr je, že stanoviště v Plané není vhodné z hlediska nosnosti a létání 24 hodin denně,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Armáda má na jihu Čech zázemí v Bechyni, kam se stanoviště letecké záchranné služby přestěhuje. Podle vedení kraje i záchranářů je to ale nesystémové řešení. Zázemí za 60 milionů, které kraj postavil, je sice budované podle evropských standardů – pro armádu ale nevhodné. Navíc na těžší vrtulník nejsou normované ani heliporty řady nemocnic.

Armáda plánuje létat 24 hodin denně, její vrtulník uveze i dva pacienty zároveň. A plánuje zaměstnat i stávající zdravotníky krajské záchranky. „Ministr rozhodl, že nabídneme smlouvy i lidem z krajské záchranky, aby zůstala schopnost v kraji zachována,“ řekl mluvčí ministerstva Jan Pejšek.

O převod letecké záchranné služby v Jihočeském kraji ze soukromníků na stát rozhodla vláda na jaře. Tendr za jeden a čtvrt miliardy vypsala pouze pro čtyři stanoviště ze šesti. Jihočeské převezme armáda, jihomoravské policie.