Celníci zabavili tabák za čtvrt miliardy korun. Pouhou náhodou

Daňovému úniku ve výši téměř 240 milionů zabránili celníci, kteří u Havířova zabavili přes sto deset tun tabáku v surovém stavu. Celníci velkosklad objevili náhodou, když dělali kontrolu zaměstnávání cizinců v průmyslové zóně. Zabavený tabák celníci převezli do střeženého skladu.

Pokud by se kuřivo z nich vyrobené dostalo na černý trh, stát by na dani přišel o 240 milionů korun. Celníci zboží v areálu nedaleko Havířova zabavili v polovině srpna. Do dneška jim trvalo, než vše zadokumentovali a převážili. Zaplnilo by totiž přibližně pět kamionů. O případu informovala mluvčí moravskoslezských celníků Pavla Zdobnická.

„Vyšetřování případu je teprve na začátku. Zatím je jisté jen to, že nájemce skladu nemá jak celníkům doložit, jak přes sto deset tun tabákových listů získal. Vyšetřovatelé majitele firmy podezírají, že surový tabák chtěl nechat rozdrtit a ubalit z něj cigarety bez kolku,“ zjistil redaktor České televize Jiří Loučka.

Zabavený tabák

Kolem 57 000 kilogramů tabákových listů bylo uloženo v krabicích, další tři tuny v pytlích. „Víc jak 50 000 kilogramů tabákových listů bylo volně uložených. Celkem se jednalo o 112 013 kilogramů. Celní úřad pro Moravskoslezský kraj tak svou činností zabránil daňovému úniku na spotřební dani ve výši 239,9 milionu korun,“ řekla.

Celníci na nelegální sklad 19. srpna přišli náhodou. Odhalili jej při akci zaměřené na nezákonné zaměstnávání cizinců. Při kontrole areálu na Havířovsku jim asistoval služební pes Wiky. Ten u jedné z budov, kterou majitel pronajímal další firmě, začal štěkat.

„Celníci se rozhodli prostory zkontrolovat. Klíče od vrat byly na vrátnici a dle vyjádření přítomného technika si nájemce nepřál, aby kdokoli vstupoval do pronajatých prostor,“ řekla Zdobnická. Uvnitř pak hlídka celníků našla velké množství tabákových listů bez potřebných kolků.

  • Zásilku obsahující více než 13 milionů kusů nekolkovaných cigaret odhalili koncem srpna moravskoslezští celníci v Ostravě. Kuřivo převážel ukrajinský kamion. Pokud by se dostalo na černý trh, stát by na spotřební dani přišel o víc než 34 milionů korun. 

Podvodům má bránit vysoká kauce

Opakování podobných případů se snaží bránit novela zákona. Spotřební daň z tabákových listů totiž doposud obchodníci platit nemuseli. Většinou je deklarovali jako dekoraci nebo podestýlku pro zvířata. Mnohdy z něj ale načerno vyráběli kuřivo.

Změna přišla loni v červenci. Obchodníci, kteří z tabáku vyrábějí cigarety, se musejí zaregistrovat. U celníků se zatím zapsaly jen dvě firmy.

Spotřební daň je 2160 korun za kilo tabáku. Platit nemusejí jen ty firmy, které tabák nepoužívají k výrobě cigaret. Za to musejí složit kauci dvacet milionů.