Dar nedar. Kůň královského páru zůstává v Kladrubech, užívá si drbání a jablek

Kůň vybraný českou vládou jako svatební dar pro britský královský pár žije i pět let po svatbě ve stáji hřebčína v Kladrubech nad Labem. Vévoda a vévodkyně z Cambridge, jak zní titul užívaný nyní někdejšími novomanželi, ho dosud naživo neviděli a možná ani neuvidí.

Kdyby král z pohádky Jana Wericha opět chtěl dostat dar nedar, mohl by se obrátit na kladrubský hřebčín. Jeden takový tam mají. Když se před pěti lety ženil princ William s Catherine Middletonovou, věnovala novomanželům Česká republika starokladrubského hřebce. Kůň Favory Alta Cambridge však dodnes žije v kladrubském hřebčíně. V době královské svatby se ještě jako grošák proháněl po pastvině, dnes je z něj hřebec v nejlepším věku. Zbělel a stal se doslova vzorovým starokladrubským koněm.

Hřebčín koně považuje za svůj majetek, přestože ho jako dar královskému páru schválila vláda. Učinila tak ale na poslední chvíli, pár dní před královskou svatbou. „Diplomacie asi neměla dost času na to celou záležitost připravit,“ uvedl bývalý ředitel Národního hřebčína Kladruby nad Labem Jan Höck.

Současný ředitel hřebčína Jiří Machek popsal, že královský kůň žije docela obyčejným životem kladrubského hřebce. „Má režim jako ostatní koně ve výcvikové stáji. Používáme ho především k reprezentaci hřebčína, je pohybován jak pod sedlem, tak v zápřeži,“ řekl.

UDÁLOSTI: Předání daru se nikdy nepodařilo dojednat a pravděpodobně na ně již nedojde (zdroj: ČT24)

Kromě cedulky na boxu a přidaného jména Cambridge se tedy pro hřebce nic nezměnilo. Podle lidí, kteří s ním pracují, ho však změnila léta. „Už se naučil pózovat, přestal se všeho bát a hlavně má rád lidi. Pokaždé, když jdete okolo něj, tak se dožaduje drbání, dožaduje se pohlazení a abyste mu dali alespoň jablko,“ přiblížil jezdec národního hřebčína Jakub Hlávka.

Šanci podívat se do Velké Británie hřebec stále má, nejspíše ale jen díky závodům koňských spřežení. Vévoda a vévodkyně z Cambridge se tak na svůj svatební dar nejspíše podívají pouze tehdy, když se vydají na návštěvu Česka a přijedou i do Kladrub.

Součástí někdejšího svatebního daru měl být i genetický materiál hřebce, který měl oplodnit královské klisny. Ani ten však do Velké Británie nakonec nedošel. Podle současného vedení hřebčína je to dobře, křížení plemen nepovažuje za dobrý nápad. Naopak sám královský kůň by se za několik let mohl stát plemeníkem. Má totiž skvělý rodokmen z nejstaršího kmene linie starokladrubských koní.