Obrazem: Život a krajina pod hladinou Lipna

Život a původní krajinu v místě dnešní lipenské přehrady, tedy i současného olympijského parku, přibližuje kniha Lipno – krajina pod hladinou. Prostřednictvím 280 unikátních snímků z dílny Fotoateliéru Seidel ukazuje původní podobu zmizelé Vltavy, dávné šumavské přírody a dnes zatopených obcí nebo jejich částí. Čerstvě pokřtěná kniha je dílem českokrumlovského Musea Fotoateliér Seidel a vedle fotografií v ní čtenář najde i mnoho konkrétních lidských příběhů. Fotografie si prohlédněte v galerii.

Snímky pocházejí z let 1872 až 2015. Podle autorů knihy jsou mnohé z nich publikovány poprvé. Některé jsou sice známé, ne ale v předkládané kvalitě a souvislostech.

Autorům se například podařilo nalézt a sestavit dosud neznámé panorama krajiny kolem Horní Plané, nechybí nejstarší dochovaný snímek grafitových dolů z roku 1872, nejstarší dochovaná pohlednice, která zachycuje Černou v Pošumaví v roce 1899 nebo panoramatické záběry dokumentující postupné zatopení Frymburka.

Na fotografiích v knize jsou vedle přírody a krajiny i lidé, kteří tam v té době žili – hudebníci, spisovatelé, aristokraté, politici, ale i obyčejní lidé.

„Lipenská krajina měla štěstí na řadu znamenitých fotografů. Přicházeli a fotili lidi, vesnice, památky a krajinu, byla to jejich živnost. Netušili, že zachycují scenérie, které jednou pohltí jezero. Vytvořili tak celé svitky reportáží ze zaniklého světa,“ uvedl jeden z autorů knihy Petr Hudičák z Fotoateliéru Seidel.