Pardubická opozice chce jednat o problémech města, pomoc chce i od ministerstva

Události v regionech: Velmi vyhrocená je situace na radnici v Pardubicích (zdroj: ČT24)

Opozice v pardubickém městském zastupitelstvu zvažuje, že požádá o pomoc ministerstvo vnitra. Zastupitelé chtějí projednat několik bodů, o nichž však koalice hovořit nechce. Zamítnutí programu mimořádné schůze považuje opozice za porušení zákona o obcích. Vedení města to však popírá.

Pardubické zastupitelstvo není rozděleno příliš jednoznačně. Koalice má pouze o tři hlasy více než opoziční strany, ty ale body, o kterých chtějí jednat, přesto nedokázaly zařadit ani na program mimořádně svolané zastupitelské schůze. Diskuse o programu přitom trvala tři hodiny.

Podle primátora Martina Charváta (ANO) je neschválení programu jednoznačným výsledkem. „Když chce opozice projednávat určité body, musí si v zastupitelstvu zajistit dostatek hlasů, aby program schválilo,“ shrnul.

Opozice se dožaduje projednání údajného porušování vnitřních právních předpisů na radnici, chce hlasovat o odvolání náměstkyně primátora Heleny Dvořáčkové (ANO). Zastupitelé také chtějí vysvětlit radou schválený půlmilionový dar nadaci Naše nemocnice, kterou založili komunální politici. Rádi by také dosáhli zastoupení opozice v dozorčích radách městských firem.

Zastupitelé se sejdou ještě k jedné mimořádné schůzi. Koaliční politici dali najevo, že by bylo možné jednat o některých bodech, nikoli však o všech. To však opozičním politikům nestačí. Zvažují proto, že pokud znovu neuspějí, mohli by požádat o pomoc ministerstvo vnitra. „Zvažoval bych podání podnětu ministerstvu vnitra, které vykonává dohled nad výkonem samosprávy obcí,“ uvedl opoziční zastupitel Karel Haas (ODS). Podle opozice vedení radnice porušuje zákon o obcích, když jednání zastupitelů blokuje tím, že odmítá jednat o všech kontroverzních bodech najednou. 

Primátor Charvát však odmítl, že by vedení radnice porušovalo demokratické postupy. Zamítnutí navrženého programu naopak považuje za výsostně demokratické. „Jestliže nechci o něčem hlasovat, nebo nemám pocit, že bych o tom měl hlasovat, tak mě ani ministerstvo nedonutí, abych hlasoval pro,“ podotkl.