Hrad Litice je druhou sezónu bez návštěvníků. Opravy nebezpečné zdi odsouvají otevření

Jedna ze zdí hradu Litice je v tak špatném stavu, že už od minulé sezony zůstává památka nepřístupná turistům. Opravy přitom začínají teprve teď. Národní památkový ústav doufá, že se hrad podaří ještě v létě otevřít.

Zeď bývalého severního paláce litického hradu se vydrolila na přelomu února a března loňského roku. „Původně jsme si mysleli, že to není žádná velká havárie a že zeď opravíme,“ uvedl kastelán hradu Dalibor Urban. Nakonec se ale ukázalo, že problém je tak velký, že znepřístupní celý hrad. „Průzkum zjistil, že ta zeď je ve velmi špatném stavu,“ dodal kastelán.

Hlavní důvod, proč byl hrad uzavřen, bylo, že by padající zeď mohla ohrozit procházející návštěvníky. Řada jich přitom stále na prohlídku hradu dorazí. Rychle ale odchází, maximálně s fotografií památky zpovzdálí.

Průběh oprav ovlivní otevření

O uzavření hradu se turisté dozvědí z webových stránek. Loni se však mluvilo o tom, že se památka otevře hned v dubnu letošního roku. Nestalo se a letos v květnu se počítalo, že do měsíce budou moci turisté dorazit. Termín se ale dále odsouvá. „Moc rádi bychom otevřeli alespoň o víkendech na konci července a později bychom zahájili celotýdenní provoz,“ přiblížila Lucie Bidlasová z Národního památkového ústavu.

Kvůli nebezpečné zdi je hrad Litice už druhou turistickou sezonu zavřený (zdroj: ČT24)

Vše bude ale ještě záležet na průběhu oprav. „Z nádvorní strany přijdou do zdi injektáže, tím se zabezpečí i strana vnější,“ přiblížil kastelán Urban s tím, že teprve potom budou moct postavit na druhé straně lešení a zeď opravit komplexně. Zeď se teď hroutí svou vlastní vahou, protože mezi žulovými kameny zcela chybí pojivo. Oprava nebude levná, předběžný odhad je šest milionů korun.

Litice byly založeny ve 13. století, největšího rozkvětu ale dosáhly v době, kdy jejich vlastníkem byl český král Jiří z Poděbrad. Za dalších majitelů, Pernštejnů, pozbyly na významu, začaly chátrat a měnit se ve zříceninu. S opravou památky se začalo již na konci 19. století.