Povltavští podnikatelé vyhlížejí rekordní vodáckou sezonu

Události v regionech: Vodácká sezona na Vltavě pomalu začíná (zdroj: ČT24)

Podnikatelé, kteří vyhlížejí vodáky na Vltavě, jsou letos optimističtí – očekávají rekordní sezonu. Provozovatelé kempů zaznamenali již nyní pětinový nárůst zájmu o ubytování. Některé kempy zavedly i novinky, od kterých si slibují větší zájem turistů, například kromě míst ke stanování nabízejí vodákům i pokoje.

Splouvání řeky je činnost, od které málokdo očekává přílišné pohodlí. Provozovatelé povltavských kempů přesto začali nabízet i komfortnější ubytování než ve stanech. Vodáci se mohou vyspat i v postelích. „Máme k dispozici pět pokojů s vlastním sociálním zařízením, to znamená sprchy, kde je kapacita 25 lidí,“ přiblížil Pavel Kolouch z kempu Vltavan. Za komfort je ovšem třeba připlatit, a to hned několikanásobně. Zatímco za přenocování ve stanu zaplatí vodáci v kempu u Českého Krumlova 80 korun, noc v pokoji je za 270 korun.

Další novinka u Vltavy nemá přinést komfort vodákům, nýbrž hlavně přírodě. Kiosky u řeky se zapojily do projektu Jedu vodu a snaží se zabránit pohazování odpadků. Nápoje proto vydávají v zálohovaných kelímcích, záloha přitom většinou převyšuje cenu nápoje – činí 50 korun. 

V minulých letech se na Vltavu podle odhadů vypravilo víc než 100 tisíc vodáků. V posledních letech jim přitom počasí příliš nepřálo. Loni byly řeky kvůli suchu špatně sjízdné, před třemi lety zase sezonu narušily povodně. Letošní by ale podle podnikatelů mohla být rekordní.