Jindřichův Hradec chce být bezpečným městem, občané to ale nevědí

Bezpečný Hradec má zlepšit a zjednodušit spolupráci s policií (zdroj: ČT24)

Radnice Jindřichova Hradce začala úzce spolupracovat s policií a společně spustily web Bezpečný Hradec. Má zefektivnit komunikaci mezi veřejností a policií a pomoci tak ke snížení kriminality. Lidé ale o Bezpečném Hradci příliš nevědí.

Již druhé město spustilo ve spolupráci s policií web, který má pomoci ke snížení kriminality. Na stránkách Bezpečný Hradec je například mapa kriminality, která znázorňuje trestné činy i dopravní nehody přesně na místě, kde se staly. Lidé také mohou policistům pomoci s neobjasněnými případy. „Žádáme občany o podněty, abychom se na jejich základě mohli pokusit dohledat příslušného pachatele,“ uvedla policejní mluvčí Hana Millerová.

Zatím nejpopulárnější se ale stala stránka, která informuje o tom, kde policie měří rychlost. Podle starosty to není na škodu. „Vycházím z toho, že daleko lepší je prevence, než řešit následky,“ poznamenal jindřichohradecký starosta Stanislav Mrvka.

Ať už za poučením o nebezpečných místech ve městě nebo pro informaci, kde stojí policisté s radarem, však přichází na web jen část Jindřichohradeckých. Řada obyvatel totiž o projektu Bezpečný Hradec vůbec neví. „Kdybych o tom věděl, tak bych toho využil,“ podotkl obyvatel města Vladimír Kučera. Podobně reagovali i další lidé, které ČT oslovila.

Pro městskou kasu neznamenalo spuštění projektu téměř žádné náklady. Informační systémy městské a státní policie už byly propojeny. Nyní se podle starosty zamýšlí, jak povědomí lidí o projektu zvýšit. „Samozřejmě chceme postupně zvyšovat popularizaci. Potřebovali jsme tam začít vkládat data, aby to také mělo nějakou vypovídající hodnotu,“ zdůraznil Stanislav Mrvka.

Projekt Bezpečný Hradec ale není jen virtuální. Jeho součástí byl i nákup nového vybavení pro jindřichohradecké policisty – dostali devět tabletů. Zrychlují jejich práci při silničních kontrolách. To ocení hlavně řidiči.