Vedení Pardubic si založilo nadační fond a navrhuje mu dát půlmilionový dar

Pardubičtí radní doporučili zastupitelům schválit půlmilionový dar pro nadační fond, který část radních založila jako soukromé osoby. Z peněz prý chtějí nakoupit ultrazvuk do nemocnice a zároveň investovat do studie, která má mapovat možnost výstavby nové nemocnice. Opoziční zastupitelé mluví o střetu zájmů.

Nadační fond Naše nemocnice funguje od začátku měsíce a figuruje v něm pět z jedenácti pardubických radních. Zakladatelem fondu se pak jako soukromá osoba stal Jan Řehounek, náměstek primátora, a Vítězslav Novohradský. Dozorčí radě předsedá primátor Martin Charvát.

Nyní po zastupitelích žádají půl milionu, za který slibují koupit ultrazvuk, respektive jako radní navrhují, aby město fondu půlmilionový dar udělilo. Jedná se o nezvykle vysokou částku, protože za posledních šest let Pardubice nikomu nedarovaly více než třicet tisíc. Kontroverze budí i to, že radní nejprve určili výši daru, a až potom začali řešit jeho využití.

„Doporučujeme zastupitelstvu, aby tento projekt podpořilo,“ prohlásil primátor Charvát (ANO) a jeho náměstek a spolustraník Řehounek dodal: „To, že jsme zároveň členy rady města Pardubic, je možná možno vnímat jako střet zájmů, na druhou stranu samozřejmě víme, že jakékoliv dary schvaluje zastupitelstvo.“

Opozice je proti, chystá mimořádné jednání zastupitelů

O poskytnutí daru má zastupitelstvo rozhodnout příští týden a opozice je jednotná v tom, že návrh nesmí projít. „Nemůžu si založit svoji privátní společnost a do ní si jako veřejný činitel schválit půlmilionový dar – dar, se kterým mohu nakládat bez pravidel, na rozdíl od dotace, která je předem na něco určená,“ varoval opoziční zastupitel za Pardubáky František Brendl.

Nadační fond ale svůj záměr hájí. „Máme připraveny dva projekty, jedním z nich je nákup ultrazvuku dětských kyčlí,“ vysvětluje Řehounek a primátor dodává: „Zároveň bychom chtěli shromáždit prostředky na vytvoření vyhledávací studie.“ Vyhledávací studie se má zabývat možností výstavby nové nemocnice. I to je podle některých opozičních zastupitelů zbytečný krok. Opozice teď plánuje mimořádné jednání zastupitelstva, kde se pokusí vedení Pardubic odvolat.

Reportáž: Pardubice se přou o dar pro Nadační fond (zdroj: ČT24)